njena priča

TVRDI DA ŽIVI SKROMNO, A OMILJENA ZABAVA JOJ JE TROŠENJE NOVCA: Supruga turskog predsednika prava je MISTERIJA, a zbog jednog razloga njegova majka nije htela NI DA ČUJE za nju

2

Prva dama Turske, supruga predsednika Erdoganam ne pojavljuje se mnogo u javnosti, te se o njenom životu vrlo slabo zna.

emine i redžep tajip erdogan
emine i redžep tajip erdoganfoto: Profimedia

Emine Erdogan je već 40 godina u braku sa Redžepom Tajipom Erdoganom.

 

Ona ima 63 godine i rođena je u Uskudaru, delu Istanbula. Arapskog je porekla, najmlađe dete i jedina ćerka u porodici sa petoro dece. Umetničku školu napustila je pre mature, a sa 15 godina brat Husein zabranio joj je da napušta kuću jer to ne priliči devojkama njenih godina.

 

Emine je u jednom od retkih intervjua priznala da je to jako teško podnela, te da je u jednom momentu pomišljala i na samoubistvo. Ipak, u pomoć joj je pritekla majka, koja joj daje dozvolu da izlazi iz kuće. Uskoro upoznaje spisateljicu Šule Jiskel, koja je preispitivala ulogu turske žene u svetu.

 

 

Budućeg supruga upoznala je na skupu potpore "Idealističkog ženskog udruženja" čija je bila članica, a venčali su se 1978. godine. Prijatelji je opisuju kao čvrstu, inteligentnu i duhovitu ženu koja voli da čita, pliva, vozi i sluša tursku klasičnu muziku, a u javnosti uvek nosi hidžab.

 

Za Erdogana se udala uz veliki otpor njegove majke, koja je insistirala da joj se sin oženi potpuno pokrivenom devojkom, što Emina nije htela...

 

Nastavak na sledećoj strani.

 

makonda-tracker