TEŠKE GODINE

SA 11 GODINA JE MORAO DA KRADE KAKO MU PORODICA NE BI UMRLA OD GLADI: Da nije to radio, Srbija bi ostala bez najmanje DVE GLUMAČKE LEGENDE

0

Mira Stupica i Bora Todorović nisu imali srećno detinjstvo

foto: Vladimir Šporčić, Luka Šarac
foto: Vladimir Šporčić, Luka Šarac

Glumica Mira Stupica rođena je kao najstarije dete Radomira Todorovića iz Orašca i Danice rođene Stanišić iz Livna. Njeni roditelji su u to vreme kao profesori gimnazije radili u Gnjilanu. Porodica se kasnije preselila u Gornji Milanovac gde joj je otac umro 1932. godine.

 

Majka je potom dobila posao u Aranđelovcu gde se porodica preselila. Osim Mire imali su još dva sina koja su umrla kao deca i još jednog najmlađeg, kasnije poznatog glumca Boru Todorovića.

 

Brat i sestra Bora Todorović i Mira Stupica proveli su okupaciju Beograda tokom Drugog svetskog rata u Beogradu. Iako je Bora tada imao svega 11 godina, morao je da krade kako bi prehranio svoju porodicu. Češće gladni nego siti, snalazili su se na različite načine kako bi preživeli. Ubrzana škola odrastanja ostavila je posledice na licima i dušama ovih glumačkih legendi.

 

- Mamu su otpustili. Kuća je bila rastresena od bombardovanja, kroz rupe na regastovima ulazili su hladnoća i sneg. Nema hrane, nema drva. Uveče kad ležemo, mi se oblačimo: kapute, šalove, čarape, pa čak i rukavice. A nas troje se u našoj muci čak i zasmejavamo. Bora traži da onako u mraku igramo slovo na slovo, i to samo o hrani. Naše žlezde bi proradile i dugo nas je u noć mučila glad. Bori je bila jedanaesta, a meni sedamnaesta kad je on odlučio da bude glava porodice. Sklepao je neku dasku sa točkićima i uputio se na Železničku stanicu Beograd da bude nosač i da nas svojim radom hrani - prisećala se Mira u svojim memoarima.

 

 

makonda-tracker