Svetlana – Ceca Bojković: Začini kriju tajnu moje kuhinje

0
Glumica Svetlana Bojković voli začinjenu hranu, a čak i za poznate recepte italijanske kuhinje ima svoj način pripreme koji i poznati osobuko čine potpuno novim jelom
foto: Vladimir Šporčić
foto: Vladimir Šporčić

Glumica Svetlana – Ceca Bojković najbolji je dokaz da vrsna umetnica može odlično da se snalazi i u kuhinji i kako je uvek spremna da spremi makar savršenu zakusku kada joj iznenada banu gosti.

– Veoma mi je bitno da hrana estetski lepo izgleda, jer njen izgled  mami ili odbija od pojedinih sastojaka i recepata. Volim da degustiram i pravim supe i čorbe sa plodovima mora, koje često izgledaju veoma egzotično.

Njen specijalitet je jedno od najpoznatijih jela italijanske kuhinje koje sprema na autentičan način.

– Volim da spremam osobuko. To je istesterisana teleća kolenica. Volim da je začinim biberom i solju i bacim na vreli puter. Na vatri se stisne njena srž, a okolo je meso. Pustim je da ogrezne u vodi i belom vinu, pa je na tihoj vatri pečem sat i po vremena. Kao prilog obarim krompir sa mnogo peršuna i na kolenicu dodam listiće putera. Moji prijatelji kažu da odlično spremam osobuko i uvek ga služim sa salatom od rukole ili zelenom salatom – otkriva glumačka diva koja neophodne namirnice kupuje na Palilulskoj pijaci, ali se često hrani i u restoranima.

– Volim i libansku kuhinju. Bila sam u njihovom restoranu u Londonu, ali naš u Beogradu je bolji. Jednostavno umem da začinim jela na drugačiji način, pa mnogima deluju ukusnije nego kada ih sami naprave. Ne konzumiram jela koja podižu holesterol, ali nisam vegetarijanac, niti robujem makrobiotici. Naučila sam da pravim turli – tavu. To je tradicionalno makedonsko jelo, čija priprema se sastoji od naizmenićnog slaganja raznovrsnog povrća i mesa u zemljani sud. Obožavam italijansku kuhinju i bolje spremam njena autentična jela nego, recimo, ona koja pripadaju francuskoj gastronomskoj ponudi. Bolje spremam slana jela. Slatkiše ne umem ni da napravim, niti ih konzumiram – kaže Svetlana koja rado razmenjuje recepte sa mnogim svojim koleginicama, ali najčešće sa Goricom Popović.

ČORBA



TELEĆA ČORBA

SASTOJCI: teletina – paštrnak – celer – 150 g šargarepe – 50 g soli – 50 g bibera – 50 g – peršuna

PRIPREMA: U šerpu sa vodom istovremeno staviti iseckanu teletinu, paštrnak, celer, šargarepu... Posoliti, pobiberiti, dodati svež peršun i zapržiti francuskom zaprškom koja se pravi tako što se malo brašna proprži na puteru.


PREDJELO



CAPRESSE NAPOLEON

SASTOJCI: 125 g mocarele – 125 g paradajza – listići svežeg bosilja – pesto đenovezi

PRIPREME: Pesto đenovezi, paradajz i mocarelu sa listićima bosiljka složiti između svakog parčeta u vidu tornja, probosti ruzmarinom, obilno zaliti maslinovim uljem i sa strane raširiti kašiku pesto đenovezea.

SALATA

FITNES SALATA

SASTOJCI: 70 g zelene salate – salata endivija – salata lol roso – salata romana – rukola – 30 g rotkvica – 30 g paradajza – 30 g krastavaca – pinjoli – maslinovo ulje

PRIPREMA: Pomešati sastojke i poslužiti ih.



GLAVNO JELO

STEK FIORENTINE

SASTOJCI: juneći stek – ruzmarin – maslinovo ulje – crveni pasulj – krompir – parmezan

PRIPREMA: Marinirani juneći stek premazati puterom, špikovati ruzmarinom, posoliti, pobiberiti i peći po sedam minuta sa svake strane na zagrejanom grilu da bi bio srednje pečen. Servirati stek preliven maslinovim uljem i ruzmarinom, gustim crvenim pasuljem, krompirom zapečenim sa parmezanom.



SLATKIŠ


ČOKO BISKVIT

SASTOJCI: 30 g čokolade – 25 g putera – 20 g šećera – 1 jaje – 7 g brašna

PRIPREMA: Otopiti čokoladu i puter na pari. Posebno umutiti jaje i šećer, sjediniti čokoladu i jaje, dodati brašno i sipati u podmazan kalup. Peći na dvesta stepeni, dvanaest minuta. Biskvit preliti čokoladom i dekorisati ga po želji.

Piše: Nikola Rumenić, Mesto snimanja: Restoran Verdi

makonda-tracker