danas bi napunio 78 godina

NIKAD NE BIRAM JA, ŽENE ODLUČUJU: Evo kako je legendarni Petar Kralj govorio o supruzi, ćerki Milici i glumi

0

Na današnji dan, 4. aprila 1941. rođen je bard srpskog glumišta, Petar Kralj.

foto: printscreen/youtube/agape
foto: printscreen/youtube/agape


Petar Kralj rođen je u Zagrebu, gimnaziju je završio u Novom Sadu, a potom diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.

 

Bio je član “Ateljea 212” od 1968. godine i na daskama koje život znače proveo je više od četrdeset godina.


Petar Kralj je posedovao izražen dar za komiku, a sa urođenom vedrinom i duhovitošću, mogao je sa velikim uspehom da se glumački poigrava tvoreći urnebesne interpretacije.

 

Ostvario se u preko dvesta filmskih i serijskih uloga. Kralj je dobitnik mnogih najznačajnijih priznanja poput: „Sterijine nagrade“, „Ćurana“, „Zlatni lovorov venac“, a nagrađen je i priznanjima „Miloš Žutić“, „Zoranov brk“, „Pavle Vujisić“, a „Dobričin prsten“ je dobio za životno delo.

 

Zanimljiv podatak je i taj da nije bilo TV serije u produkciji RTS koja je mogla da prođe bez njegovog učešća. Poslednji Kraljov projekat je bila serija “Bela Lađa”, u kojoj je zamenio kolegu Nikolu Simića.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kutak_umetnosti (@kutak_umetnosti) on

U prvom braku sa koleginicom Ljiljanom Gazdić dobio je kćerku Milicu koja je danas rediteljka, a potom se oženio bivšom balerinom Sonjom Divac:

 

- Imamo jednu malu kucu, Sonja i ja.

 

Na komenar da ima zgodnu, mladu, lepu i dobru ženu, smešio se.

 

- Nikad ne biram ja. To je obostrano. U stvari, žene odlučuju - izjavio je u jednom intervjuu.

 

Ćerka mu je bila najveći ponos, uvek je o njoj govorio sa velikim nadahnućem:

 

- Kad je završila gimnaziju, moja ćerka Milica je bila sve što može da se bude, ali je rekla: Idem na prijemni ispit za glumu. Nije htela da pokaže šta je spremila. Otišla je i pala. Posle je išla malo na istoriju umetnosti, a onda je otišla na režiju. Ostala je u pozorištu. Sada je, hvala bogu, veoma uspešna. Večeras imam predstavu, isto, njenu, ona je režirala. Voli pozorište, a što se mene tiče, bolje da nije glumica. Možda je bolje. Ona nije u senci. Ima svoju priču. Kad počnem da sabiram, ispostavlja se da sam u dosta njenih predstava i ja igrao. U jednu sam prvo uskočio, pa sam nastavio da igram. A druge je radila u Banjaluci, potpuno samostalno, pa u Zrenjaninu, radila je i u Beogradskom dramskom tri predstave. Naravno da sam ponosan, ali na nju lično - ispričao je jednom prilikom u intervjuu za portal “Srpska dijaspora”.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ??Београдски Bремеплов?? (@beogradski_vremeplov_011) on

Petar Kralj preminuo je u Beogradu 10. novembra 2011. godine od teške bolesti.

 

Živeo je u Mileševskoj 38 u Beogradu, a ispred njegovog doma je 4. aprila 2014. postavljeno spomen obeležje u znak sećanja na njega.

 

Na današnji dan napunio bi 78 godina.

 

 

 

makonda-tracker