detalj koji niko nije znao

OTKRIVENA TAJNA O KOJOJ JE ĆUTAO VIŠE OD TRI DECENIJE: Stihovi iz jedne od omiljenih Balaševićevih pesama zasnovani su na ISTINITIM DOGAĐAJIMA!

0

Stihovi Đorđa Balaševića decenijama unazad inspirišu mnoge, a malo je poznato kako je nastala jedna od njegovih najpoznatijih pesama

foto: Dragan Kadić

"Panonski mornar" je jednom prilikom rešio da iznese detalje o ovoj pesmi, priznavši tom prilikom da su pojedini stihovi zapravo zasnovani na istinitim događajima.

 

– Bio sam u subotu u Budvi, kod prijatelja Purka. Kod druga iz vojske. Jeste, upravo kod onoga kog sam stekao “uz hroničnu upalu zgloba”, nije baš sve u pesmama izmišljeno? OK, pominje se tu nešto ovlaš i “grob”, ali ne bih na tome insistirao, to je više zbog stiha? Dovoljno je već i to što starimo, pa je sve manje prilika na koje jedan drugoga možemo pozvati? Daleko za nama su i svadbe, i krštenja, i prvi dečiji rođendani, i odbrane okasnelih diplomskih radova – naveo je Balašević jednom prilikom u otvorenom pismu koje je objavio nakon što je održao govor na jednom skupu u Budvi.

 

 

makonda-tracker