raskoš po džepu građana

Britanska javnost se pobunila: Ne želimo da plaćamo svadbu princeze Evgenije!

3

Britanci su pokrenuli peticiju da se novac za kraljevko venčanje vrati građanima

foto: Profimedia
foto: Profimedia

 

Ne želimo da Vlada koristi novac poreznih dužnika kako bi se finansiralo venčanje princeze Evgenije (28) i njenog supruga Džeka Bruksbenka (32). Želimo da se javno objave svi troškovi za svadbu te da se isti vrate građanima, stoji u internetskoj peticiji britanskog stanovništva. Kako bi uspeli u svom naumu, potrebno im je 50 hiljada potpisa, a za sada imaju njih 49.398.

 

peticija
peticija foto: Profimedia

 

- Anketa je pokazala da 66 posto Britanaca nije bilo zainteresirano za venčanje princa Harija (34) i vojvotkinje Megan Markl (37), a 57 posto njih smatra da je kraljevska porodica ta koja treba platiti punu cenu venčanja, uključujući i osiguranje - navodi se kao jedan od razloga peticije.

 

Čak se 76 posto Britanaca izjasnilo da nikada ne bi plaćali raskošna kraljevska venčanja da imaju izbora. Uz to, princeza Evgenija nema nikakvu kraljevsku ulogu i postoji jako mali javni interes da čak ni britanska televizija BBC nije prenosila njeno venčanje.

 

kraljevsko venčanje
kraljevsko venčanjefoto: Profimedia

 

- Kraljevsko vjenčanje je privatan, lični događaj, a oni to koriste kao samopromociju i kao vlastiti PR te očekuju da porezni obveznici plate dobar deo tog kraljevskog kolača - naglasili su.

 

Za venčanje princa Vilijama (36) i Kejt (36) porezni obveznici ostali su 'kraći' za više od 300 miliona dolara, a za venčanje princa Harija i Megan za skoro 400 milijuna dolara. Izgleda da im nije dobro 'sela' svadba najmlađe kraljičine unuke, koje je ujedno bilo i najskuplje do sada, uzimajući u obzir da je samo osiguranje bilo oko 2 i po miliona.

 

- Ako oni žele napraviti spektakl od neke minorne princeze neka to izvole napraviti na sopstveni račun. Ako već plaćamo to, onda imamo pravo znati koliko smo platili - objašnjava se u peticiji koju mogu potpisati i oni koji ne žive u Velikoj Britaniji.

 

 

makonda-tracker