Bio je najveći šansonjer svih vremena

Odlazak francuskog Frenka Sinatre: Preminuo slavni pevač Šarl Aznavur

0

Poznat kao "Frenk Sinatra" Francuske, čuven po svom melanholičnom stilu pevanja, rođen je 1924. godine u Parizu.

Šarl Aznavur
Šarl Aznavurfoto: Profimedia

Doajen francuske muzičke scene Šarl Aznavur umro je u 94. godini, piše "Lepa&Srećna".

 

Rođen u jermenskoj porodici, sa devet godina napustio je školu i počeo da glumi, a uspešnu karijeru vodio je na oba koloseka - i kao glumac i kao pevač. Pamtimo ga u Oskarom ovenčanom filmu "Limeni bubanj", kao i u filmovima Fransoa Trifoa i Kloda Šabrola.

 

Ipak, nezaboravan će ostati po svojim šansonama: možda najveći hit na francuskom bio je "Boem", dok je u engleskom govornom području ostala večita pesma "She" - nedeljama na prvom mestu svih muzičkih lista, snimljena i na francuskom, nemačkom, italijanskom i španskom.

 

Do poslednjih dana nije prestajao da iznenađuje vitalnošću - u 91. godini, 2015. godine, započeo je i seriju od šest koncerata u pariskoj "Palati sportova", jedinoj sali u francuskoj prestonici u kojoj do tada nije pevao u prebogatoj karijeri!

 

I u poznim godinama, Aznavur je plenio na sceni. Male nedostatke u glasu lako je nadoknađivao neprolaznim šarmom. Pevao je, na oduševljenje publike, čak i akapela! Istina, glas bi mu tu i tamo zadrhtao, ali su u njemu ostali poznata toplina i melodičnost, kojima je 80 godina zavodio svoju publiku.

 

Aznavur je prodao više od 140 miliona diskova i nastupao u čak 94 zemlje! Bard francuske muzičke scene snimio je više od 1.300 pesama, pa mu je bilo teško da odabere one za pariski koncert. Opredelio se za 27 numera, od hitova iz najranijih dana do pesama sa novog 51. albuma.

 

Poslednji intervju sa Aznavurom objavljen je na francuskoj televiziji u petak, 29. septembra. Tada je rekao da će "umreti ako ne bude mogao više da radi".

Ja živim na sceni. Na sceni sam srećan i to je očigledno. Moja sestra i ja odlučili smo da ćemo živeti duže od 100 godina. To smo i zabeležili. I nema prava da od toga odustane, a nemam ni ja", rekao je francuski pevač.

Najveći ambasador francuske muzike, Šarl Aznavur umro je 1. oktobra 2018. godine u svojoj kući na jugu Francuske.

 

 

makonda-tracker