icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

ispovest

Pevačica Maja Odžaklijevska osamdesetih je bila jako popularna, a onda se povukla u ilegalu kako bi brinula o unuku: Ne treba kriti nečiji autizam, oni su ti koji moraju da se naviknu

Podeli:

  • 13

Otkrila je kako je izgledao period kada je saznala da je Luka bolestan, kada je prestao da govori i kako se ona nosi sa svim tim.

maja odžaklijevska
maja odžaklijevskafoto: Story Press

Naša pevačica se gotovo potpuno povukla sa estrade, život je posvetila bolesnom unuku Luki, koji ima osam godina i dijagnostifikovan mu je autizam.

 

Maja Odžaklijevska je osamdesetih bila izuzetno popularna, a ne postoji nijedan iole značajan festival u bivšoj Jugoslaviji na kome nije učestvovala, bila nagrađena ili bar zapažena. Prelomnom godinom u njenoj karijeri se može smatrati 1979. kada je na Beogradskom proleću otpevala "Daljine", jedan od svojih najvećih hitova, a prvi LP "Biće sve u redu" je objavljen tek 1982. godine.

 

Maja ima dve odrasle kćeri. To su Tea i Andrea, koje živi skromno, bez glamura, a ona sama živi sa unukom kome je posvetila svo vreme.

 

Ona je u jednoj emisiji otkrila i da je Luka osam meseci živeo samo sa njom i da početni period nije bio lak.

Prva tri meseca bilo je teško. Odvojivši se od roditelja, on je to manifestovao samopovređivanjem. To je vrlo tipično za autističnu decu. Kako je shvatao da sam ja neko ko njega bezuslovno voli, tako je i on postao pamuk sa mnom i prema meni", rekla je Odžaklijevska.

 

Maja je dodala i da se ona nije navikavala na život sa unukom, već Luka na život sa njom.

Nisam ja ni na šta morala da se navikavam. Ja sam samo pružila svoje srce. On je bio taj koji je morao da se navikne da više nije u okruženju sa mamom i tatom, nego sa bakom."

Pevačica tvrdi da je njen unuk prve simptome autizma počeo da pokazuje u drugoj godini, nakon što je primio vakcinu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gloria Magazin Srbija (@gloriamagazinsrbija) on

Ja savetujem roditeljima da budu otvoreni i da javno govore o autizmu svoje dece, jer će tako steći uslove da dobiju pomoć. Mi smo tako našli bioenergitičara, kvantnu medicinu. Mnogo toga što Luki zaista pomaže i evidentnan je njegov napredak, Ne treba kriti nečiji autizam. To nije mentalna bolest. Autizam je štaviše stečen, neću da ulazim u to ali mislim da je dobrim delom kriva MMR vakcina jer posle toga je Luka počeo sa prvim manifestacijama. Zatvranje, asocijalnost, bežanje ispod stola. Jednostavno, izolacija. Vrlo brzo posle vakcine su krenule te reakcije. Ja sam prva primetila. Moja ćerka nema iskustva, a ja sam već odgajala dvoje dece. Prosto, nije imao fokus na mene, a imao ga je sa šest meseci. Nije imao nikakav fokus, nikakvu interakciju. Možete da vičete pored njega, on je u svom svetu i tužan onako. To je veoma bolno za roditelje", ispričala je Maja deo bolne životne priče.

Maja je otkrila da, iako ne govori, njen unuk sve razume. On, međutim, već pet godina ćuti. Peva i izgovara neke slogove, ali to je sve. Priznala je i da zbog svega što prolazi u borbi da pomogne unuku nekada to utiče i na njeno zdravlje. Otkrila je da ona prva reaguje, ali da to posle utiče na nju i ima padove postfestum. Ima emocionalne i fizičke padove, pada joj imunitet, pa se lako razboljeva.

Luka je autističan, još ne govori i ja sam mu se potpuno posvetila. Ne kažem da sam zanemarila sebe, ali ja nisam u prvom planu u ovakvoj situaciji", rekla je Maja svojevremeno gostujući u emisiji "150 minuta".

 

Inicijalizacija u toku...