21 godina od smrti

Više od dve decenije nakon tragične smrti princeze Dajane: Na svojim rukama imate NJENU KRV - naručeno ubistvo ili nesreća?!

0

Iako je prošlo toliko vremena, priča o smrti Lejdi Di zauvek će živeti

princeza dajana
princeza dajanafoto: Profimedia

 

 

Na današnji dan, pre 21 godinu ceo svet je zapanjila vest da je princeza Dajana poginula u Parizu. Od kobne noći u Parizu, kada su pored nje nastradali i Dodi al Fajed i Anri Pol, prošle su godine. Zvanični izveštaji kažu da se u Gradu svetlosti desila saobraćajna nesreća, ostale teorije tvrde da tragedija nije bila nimalo slučajna.

 

Do tragedije je tog poslednjeg avgustovskog dana 1997. godine, došlo nakon što su Dajana i Dodi al Fajed, u pratnji Anrija Pola, vozača i šefa njihovog obezbešnja, i princezinog telohranitelja Trevora Risa Džonsa napustili hotel „Ric“ i seli u mercedes S280. xc“.

 

Za njima su se uputili i paparaci koji su ih pratili motorciklima. Udarac automobila u stub tunela preživeo je samo Džons.

 

Nakon istrage, koja je po mnogima bila prepuna rupa, saopšteno je da je nesreću izazvao Pol koji je bio u alkoholisanom stanju i koji je bezuspešno pokušavao da pobegne paparacima.

 

Imate njenju krv na svojim rukama", poručio je paparacima tada Dajanin brat, grof Spenser.

 

Da ostale brojne teorije nisu isplivale na površinu, to zvanično objašnjenje označilo bi Dajaninu smrt jednom zauvek (ili makar za ovih 20 godina) kao nesreću.

 

Da li zbog težine koje su imena žrtvi nosile, tuge i neverice koje je izazvala njihova pogibija, ili jednostavno zbog istine koje nikome nije dala mira, odlazak princeze i njene poslednje ljubavi, stalno su se iznova i iznova razmatrali.

 

Čak ni priznanje Džona Hopkinsa (80), bivšeg agenta britanske tajne službe MI5, da je ubio Dajanu, izvršavajući naređenje i „vrhovnu komandu“ princa Filipa, vojvode od Edinburga, nije smirilo strasti niti je stavilo konačnu tačku na Dajaninu smrt (priznanje se dogodilo u junu ove godine).

 

Teorije zavere teško je umiriti. Dok se čekaju neke nove, ovo su nezvanična objašnjenja nesreće koje su dosad privlačila najveće interesovanje i izazivala najburnije reakcije.

 

 

 

Nastavak na sledećoj strani

makonda-tracker