in memoriam

Zbog njega smo plakali bezbroj puta: Fenomenalne uloge po kojima ćemo zauvek pamtiti Nebojšu Glogovca

0

Srbiju je jutros potresla vest da je preminuo Nebojša Glogovac, jedan od najboljih domaćih glumaca, koji je na filmu i televiziji zabeležio više desetina uloga. Ovo su najbolje među njima...

 

Nebeska udica

 

foto: Youtube Printscreen

Priča o malim, običnim ljudima koji pokušavaju da ostanu prkosni i hrabri i nastave sa svojom svakodnevicom što je više moguće u teškim vremenima mnoge je potresla 2000. godine. Glogovčev lik Kaja tokom bombardovanja SR Jugoslavije vodi naizgled nemoguću bitku: pokušava da popravi košarkaški teren ispred svoje zgrade dok oko njega padaju bombe i uplašeni ljudi beže na znak sirene. Uz to, on brine za svog sinčića i strepi od trenutka kada će njegova bivša supruga s detetom napustiti zemlju.

 

Hadersfild

 

foto: Youtube Printscreen

Legendarna predstava premijerno je izvedena u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 2005. godine, a dve godine kasnije snimljen je i film. Nebojša Glogovac u ovom čuvenom delu igra Ivana, koji je u mladosti bio perspektivan džudista, ali je njegova karijera okončana zbog niza psihotičnih epizoda i lečenja u brojnim duševnim bolnicama. On i njegovi prijatelji iz detinjstva okupljaju se nakon povratka njihovog druga Raše iz engleskog grada Hadersfilda i smenjuju se emotivna sećanja, rasprave pune gorčine i traganje za smislom.

 

 

Munje!

 

foto: Youtube Printscreen

U urbanoj komediji iz 2001. godine, Glogovac igra lik Pandura, policajca čije ime ne saznajemo. Simpatični rezervista u jednoj dosadnoj noći u Beogradu pridružuje se grupi mladih neznanaca u borbi da vrate svoj demo snimak, zabavlja ih svojim pogledom na svet i priča priču o jednoj generaciji koja je izgubila mnogo, ali ne prestaje da sanja. U slučaju Pandura, to je san o odlasku u sunčanu Portugaliju i uživanje u fudbalu. 

makonda-tracker