Srđan Gojković Gile: Mir u kući je uslov za sreću

Roker Srđan Gojković Gile priča o tome kako su porodični život, skladan brak sa suprugom Marinom i sreća koju mu je donelo očinstvo nakon rođenja sina Uroša, preduslov za njegov profesionalni uspeh
0
1 / 4 Foto: Luka Šarac

Nakon tri decenije uspešne karijere sa grupom Električni orgazam, jedan od naših najpoznatijih rokera, Srđan Gojković Gile (49), uspeva da profesionalne obaveze savršeno uskladi sa porodičnim životom. Mir u kući i razumevanje supruge Marine Tarle-Gojković (33), producentkinje Adrenalina, s kojom deli sve obaveze oko podizanja njihovog sina Uroša (2) pomogli su mu da, kako kaže, njegov bend objavi do sada najbolji album pod naslovom To što vidiš to i jeste. I naslednik čuvenog rokera obožava muziku, pa čim čuje prve taktove rokenrola, dečak zaigra u tom ritmu.

- Uroš je energičan i brz, a uz to i veoma tvrdoglav, što je i moja bitna karakterna osobina, pa kada nešto uvrti u glavu, teško odustaje od toga. Kod njega prepoznajem i neke sličnosti sa Marinom jer je dete ipak mešavina oba roditelja – priča Gile koji već pet godina uživa u srećnom braku sa Marinom.

- Nemam recept za uspešan život, ali jedan od preduslova svakako je i odabir zanimanja. Važno je da ljudi uživaju u svojoj profesiji, neophodno je da ih ona ispunjava i da od nje imaju prihode. Druga bitna stvar jesu partner i potomstvo, iz čega treba da proiziđe i mir u kući. Izuzetno je važno stvoriti porodično gnezdo koje će nas ispuniti – objašnjava roker kojem je rođenje sina pre dve i po godine život ispunilo neizmernom srećom i osmesima. Očinstvo je mnogo toga promenilo u njegovoj svakodnevici, a onog trenutka kada je postao otac, otkrio je da se oseća kao kućni muž jer u svemu pomaže supruzi.

- Ne postoji priručnik za uzgajanje dece, pa smo i mi kao i svi drugi o roditeljstvu učili u hodu. Ne čitam knjige o tome na koji način treba da vaspitavam dete i kako Uroš raste, mi se prema njemu instinktivno ophodimo. Prenosim mu ono što su moji roditelji dali meni i najbitnije je da stekne dobro kućno vaspitanje. Želim da mu pružimo što više ljubavi, da odrasta bez velikih ograničenja i da mu na taj način omogućimo da zdravo razmišlja i jednom u budućnosti sam odabere svoj put. Jednostavno, smatram da dete treba postaviti na noge. Uroš je rano krenuo u vrtić i mnogo je napredovao od trenutka kada je ušao u svoju grupu vršnjaka. Ubrzo nakon toga prohodao je i progovorio – priča ponosni tata.

Hit pesmom Igra rokenrol cela Jugoslavija, Električni orgazam je ušao u anale domaćeg roka, a ove godine čuvena grupa slavi jubilej.

- Napunili smo trideset godina, što smo obeležili i novim albumom. Veoma sam zadovoljan, a iako su nas mnogi pitali da li ćemo organizovati koncert, smatram da smo to nadomestili nastupima preko leta na Kalemegdanu u okviru Belefa. Treba da prođe neko vreme da bi publika naučila nove pesme, pa nam je plan da u Beogradu sviramo na proleće. Glavno obeležje jubileja jeste novi album na kome smo radili pet godina i on je objavljen posle naše najduže pauze. Trideset godina je dugačak period za karijeru nekog benda koji se bavi rokenrolom, a volim da kažem kako smo mi veliki eksperiment koji još traje. Imali smo uspone i padove, ali kad sve sagledam, veoma sam zadovoljan – kaže Gile.

Ksenija Konić

makonda-tracker