Ispod krune od lažnih bisera i dragulja

Dok narod rado plaća njihov raskošni životni stil: Sa samog dna strogo u tajnosti čuvane fioke isplivale sve tajne neobične kraljevske porodice (FOTO)

0

Dolazak kralja Vilem-Aleksandera na čelo holandske kraljevske porodice izvukao je odmah s "dna fioke" i dobro čuvane tajne...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Holandsku kraljevsku porodicu svi smatraju jednom od najbogatijih na svetu, čija putovanja, uređenje mnogobrojnih kuća, kao i održavanje jahte, plaćaju iz svog džepa - Holanđani. Neobični po mnogo čemu, omiljeni su u narodu koji, uprkos svemu, odobrava sve njihove postupke.

 

Za razliku od ostalih kraljevskih porodica, predstavnici holandske nemaju krunisanje kao takvo. Budući da tamo ne postoji državna crkva, krunu na glavu budućeg vladara nema ko da stavi. Tako je bilo i tokom poslednjeg krunisanja, 2013. godine, kada je nakon 33 godine službe holandskom narodu kraljica Beatriks predala titulu svom najstarijem sinu Vilem-Aleksanderu. On je tako postao prvi muškarac na holandskom tronu od 1890. godine kao i, s 46 godina, najmlađi evropski kralj.

 

Kejt Midlton i princ Vilijam zanemeli od sreće: Kraljevski par čeka blizance, kraljica Elizabeta ne može da sakrije radost

 

Nakon njene abdikacije, koja je po svemu sudeći normalna pojava u Holandiji, jer je pre nje to uradila i njena majka, kraljica Julijana, koja je vladala 31 godinu, ali i njena baka, kraljica Vilhelmina, u obližnjoj, 600 godina staroj crkvi novi kralj položio je zakletvu držeći holandski ustav pred članovima parlamenta, a kruna i druga kraljevska obeležja nalazili su se na stolu pored njega. Sama kruna izrađena je 1840. godine od pozlaćenog srebra i na sebi ima lažne bisere i dragulje izrađene od ribljih vlakana, stakla i obojenih folija.

foto: Profimedia

Dolazak kralja Vilem-Aleksandera na čelo holandske kraljevske porodice izvukao je "na površinu" i dobro čuvane tajne. Tako se saznalo da je u studentskim danima imao reputaciju zavodnika, kao i ljubitelja dobrih žurki i enormnih količina piva, te je bio opčinjen devojkama iz Latinske Amerike. Stoga niko nije bio posebno iznenađen kada se oženio Argentinkom.

 

Nastavak pročitajte na idućoj strani...

 

makonda-tracker