Tužna godišnjica

Pre tačno deset godina poginuo je Toše Proeski: Balkan još tuguje i peva njegove pesme

0

Todor Toše Proeski, poznat kao „balkanski anđeo“ bio je jedan od najpopularnijih makedonskih pevača i jedna od najomiljenijih ličnosti na prostoru bivše Jugoslavije. Poginuo je na današnji dan u saobraćajnoj nesreći, a tuga za njim ne prestaje ni deceniju kasnije.

foto: Dejan Milićević
foto: Dejan Milićević

Svojim osmehom, harizmom, energijom i pesmom ujedinio je Balkan, a njegov zaštitni znak bila je rečenica: „Ve sakam site!“ („Sve vas volim!“).

 

Rođen je 25. januara 1981. godine u Prilepu, u južnoj Makedoniji,a detinjstvo je proveo u Kruševu. Talenat za muziku nasledio je od majke Domenike, koja ima divan glas, i oca Nikole koji svira mandolinu i gitaru. Oni su prepoznali njegove sposobnosti i podržali su ga da nastavi obrazovanje. Na Tošetovo muzičko opredeljenje uticala je starija sestra Dora sa kojom je slušao rok. Pohađao je muzičku školu i skopsku Muzičku akademiju u Bitolju.Toše je bio skroman, kao i većina studenata živeo je u internatu i delio sobu sa još pet učenika. Samo dva ispita su mu bila ostala da diplomira. Bio je jedan od najboljih studenata u svojoj generaciji.Takođe je svirao i klavir, klarinet, saksofon, bubnjeve, a najmiliji instrument mu je bila gitara.

foto: Adria Media Arhiva

Sa samo 10.godina imao je svoj prvi nastup. Kao mali posedovao je talenat i za glumu - 1996. godine pojavio se u holivudskom filmu „Mirotvorac“ u kome su glavne uloge tumačili Džordž Kluni i pevačeva omiljena glumica, Nikol Kidman. Toše je, u prvoj sceni, bio član hora.


Decenija bez anđeoskog glasa: Toše Proeski i pored zavidne karijere imao veliku neostvarenu želju (FOTO)

 

Muzičku karijeru je započeo 1997. godine pobedom na Melfestu. Zarazio je ceo region svojim glasom, te je dobio nadimak „kralj pirata“ jer su preprodavci u ogromnim tiražima prodavali njegove nosače zvuka, a ni Toše, ni izdavačka kuća nisu ništa zaradili.

 

foto: Adria Media Arhiva

Voleo je da sarađuje sa muzičarima u regionu, a najviše je radio sa Marinom Tucaković, Željkom Joksimovićem, Borom Đorđevićem, Antonijom Šolom, Gocom Tržan, Tonijem Cetinskim i mnogim drugima. Takmičio se i na Evroviziji na kojoj je osvojio 14.mesto.


Zato, prijatelju, ne prihvatam da te nema jer mi je valjda tako lakše: Toni Cetinski uputio dirljivu poruku Tošetu Proeskom (FOTO)

 

Proglašen je za regionalnog Ambasadora dobre volje UNICEF-a zbog čega je snimio singl „Za ovoj svet“. Pesma se na engleskom jeziku zove „This world“ i postala je UNICEF-ova himna.

 

foto: Profimedia

Toše je poslednji koncert u Beogradu imao 14. februara u beogradskoj Areni kome je prisustvovalo više od 10.000 pevačevih najvernijih obožavalaca, a 5. oktobra održao je svoj poslednji veliki koncert na Gradskom stadionu u Skoplju.

 

Iza poznate balade krije se tragična istina: Naježićete se kada čujete kako je nastao jedan od najvećih hitova Tošeta Proeskog

 

Poslednji intervju je uradio 15. oktobra, veče pre pogibije, gde je pričao o svojim planovima za blistavu budućnost koja ga je čekala. Nažalost, momka anđeoskog glasa u času najvećeg poleta, sreće i inspiracije omela je iznenadna smrt: 16. oktobra oko 6:20 nastradao je u saobraćajnoj nesreći na auto-putu E70 Zagreb-Lipovac, na putu iz Skoplja prema Zagrebu.

 

foto: Profimedia

Osim njega, u automobilu su se nalazili pevačev vozač, prijatelj i kompozitor Georgij Georgijevski i menadžerka Ljiljana Petrović. Pretpostavlja se da su, zbog velike brzine, udarili u kamion. Pošto je bio na suvozačevom mestu, Toše je preminuo, dok je vozač zadobio teške telesne povrede, a menadžerka lakše. U trenutku kada se dogodio sudar, svi su spavali, pa čak i vozač, a vazdušni jastuci se nisu otvorili.

 

Smrti poznatih koje su potresle region: Zbog ovih tragedija estrada nikada više neće biti ista

 

Mediji su vrlo brzo preneli ovu tužnu vest, a na trg u Skoplju uputili su se predsednik i premijer Makedonije da Tošetu upale sveću, kao i ogroman broj njegovih obožavalaca. Predsednik parlamenta i poglavar Makedonske pravoslavne crkve su, takođe, dali izjave za javnost.

 

U kafićima, na svim radijskim i televizijskim stanicama puštane su samo Tošetove pesme.

 

foto: Marko Đoković

Pevač anđeoskog glasa sahranjen je 17. oktobra na groblju Gumenj u Kruševu uz najveće državne počasti, a u Makedoniji je proglašen Dan žalosti. Toše je dobio titulu počasnog građanina Makedonije i pošte su počele da štampaju posebne markice sa njegovim likom.

 

foto: Dejan Milićević

 

makonda-tracker