NEPROCENJIVI PORODIČNI TRENUCI

Petar Božović: Unučići su moja najveća radost

0
Slavni glumac Petar Božović u poslednje vreme najčešće se druži s dvogodišnjim unukom Nikolajem, a ponosan je i na ćerku svog sina Draška, malenu Anđelu koja već završila drugi razred, kao i na Nikolinu, naslednicu drugog sina njegove supruge Snežane s kojom se venčao pre dve godine, u svojoj šezdeset devetoj
foto:  Dado Đilas
foto: Dado Đilas

Jedan od naših najpopularnijih glumaca Petar Božović (70) igrao je na filmu i u pozorištu mlade zavodnike, ljubavnike, muževe, sredovečne razvratnike, a potom i očeve, stričeve i druge mudre porodične figure. Ipak, i kad je reč o karijeri, a i intimno, Petar priznaje da ga u poslednje vreme najviše ispunjava uloga dede.

 

Petar Božović smršao 30 kilograma: Kako mu je to pošlo za rukom?
 

To što priželjkuje rolu neke mudre starine u pozorišnom komadu ili na filmskom platnu, svakako je dokaz da ga je ta uloga u privatnom životu potpuno opčinila. Još kad je, pre devet godina, njegov sin Draško dobio ćerku Anđeliju, Božović je bio ushićen. Nije štedeo vreme koje će joj posvetiti, a za razliku od većine drugih deda i baba koji po čitav dan pričaju kako je njihovo unuče najlepše i najpametnije, Petar je anegdote sa unučicom, na svoj specifični pripovedački način, najčešće pretvarao u poučne skaske o najčistijoj vrsti ljubavi koja postoji. A dešavalo se i da odbije poziv društva da ostane u kafani jer mora da ide da čuva unuku.

 

Za kolikog god boema da je oduvek važio, Božović je bio još bolji deda. Posle Anđelije, jednako se radovao kad su sinovi njegove supruge Snežane počeli da dobijaju decu, stariji naslednika Nikolaja, a mlađi ćerku Nikolinu. Uopšte nije iznenađujuće što se niko od njih ne libi da mu ukaže poverenje i ostavi dete na čuvanje. U takvim prilikama ne zna se da li je srećnije dete, roditelji ili deda.

 

Jedna od rečenica koju je svojevremeno izgovorio Petar Božović postala je refren koji precizno definiše ovdašnje porodične odnose i to šta se od koga očekuje:

 

- Mame su tu za svaki dan, a tate su tu za ključne situacije – rekao je tada.

 

Danas dodaje:

 

- A dede su tu kad mame i tate pogreše, da decu uteše.

 

foto: Dado Đilas

 

U skladu sa situacijom u privatnom životu, Petar ima nove ambicije i u profesionalnom:

 

- Radovalo bi me snimanje neke porodične serije, da u njoj budem deda, što bi odgovaralo mom liku, a i psihologiji. Eto, imam unuka od dve godine, kakva je to radost! Imam i unuku Anđeliju, koja je završila drugi razred osnove škole, a član porodice je i mala Nikolina, koja je dete Snežaninog drugog sina.

 

Petar Božović: Burma je moj najdraži orden

 

Snežana je Božovićeva druga supruga, a posle višegodišnje romanse, venčali su se 13. septembra 2014. godine. I pre, a i nakon što je stavio burmu, Petar je često i rado govorio kako mu je upravo ona otkrila da čovek može da voli i bude srećan u bilo kojim godinama:

 

- Snežana je nešto najlepše što mi se desilo. Kada malo uspori i zađe u godine, čoveku deluje kao da je sve prošlo i da više ništa ne može da ga iznenadi. A onda mi se desila Snežana. To je stvarno dar od Boga i mislim da sam to i zaslužio – ispričao je neposredno pre nego što je s njom stupio u brak, napominjući već da planira venčanje jer mu je glupo da u tim godinama kaže: Ovo je moja devojka.

makonda-tracker