doživeo je veliku sreću

Sin mu je imao 40 godina, kada je na svet došla ONA: Životna priča legendarnog glumca koji je otac postao u 8. deceniji

0

Odigrao je maestralne uloge, a najponosniji je bio na svoje dvoje dece, koje je pazio kao "malo vode na dlanu"

Rade Marković je ćerku dobio u 8. deceniji života
Rade Marković je ćerku dobio u 8. deceniji životafoto: Youtube/printscreen

Legendarni glumac Rade Marković ostao je upamćen po velikom broju sjajno odigranih uloga, koje su ostale da žive i nakon što je on pre 12 godina napustio ovaj svet. 

 

Glumu je voleo svom svojom dušom, a osim uspešnih filmskih i televizijskih uloga najponosniji je bio na svoje dvoje dece, sina Gorana i ćerku, Lenku, koja se rodila kada je on zagazio u 8. deceniju života.

 

Razlika među decom je bila ogromna, njegov sin Goran Marković, kojeg je dobio iz ljubavi sa glumicom Oliverom Marković, kad mu se sestra rodila imao je 40 godina. Ipak, njemu nije smetalo to što ima toliko mlađu sestru, a i danas imaju super odnos.

 

 

Radetov sin Goran, odavno je krenuo stopama roditelja, te je danas proslavljeni reditelj, a malo ko zna da slavni glumac ima i ćerku koja ima 30 godina.

 

Upravo je Lenka bila razlog što je pod stare dane plakao. Naime, kad je saznao da je njegova druga supruga Lidija u drugom stanju, nije mogao da savlada emocije. Briznuo je u plač sreće koji je trajao, po svedočenju njegove supruge, desetak minuta.

 

 

- Lidija i ja smo se upoznali u leto 1976. u Budvi, ali venčali smo se tek 1992. godine. Lenku sam dobio kasno i sećam se da je tokom jedne večere moj sin Goran računao da Lenkina mama, on i ja zajedno imamo dvesta godina. Međutim, moja ćerka se s tim dobro nosi. Ne mogu da kažem da sam joj strog roditelj, ali plašim se za nju zbog džungle koja vlada na beogradskom ulicama. Ona je odgovorna devojka koja kada nešto kaže, onda to i ispoštuje. S druge strane, veoma sam ponosan na Gorana koji je zanimljiv reditelj jer interesantno posmatra stvari. Radili smo zajedno, a čak sam dobijao i neke uloge koje mi nije namenjivao, poput one u filmu "Variola Vera" – rekao je on jednom prilikom.

 

Radetov sin Goran je naš istaknuti reditelj
Radetov sin Goran je naš istaknuti reditelj foto: Promo

 

Iako ga svi pamtimo kao velikana glumačke scene, njegov životni put bio je trnovit. Prolazio je kroz teške trenutke krize i melanholije. Tako je govorio čitaocima u jednom novinskom tekstu.

 

- Uvek sam bio usamljen i nikada nisam bio ubeđen da je moj put onaj pravi. Često je život pipanje po mraku, pa shvatite da ste u zabludi, da ste godinu-dve proveli uludo i propustili mnoge bitne stvari. Tada vas uhvati panika... Imao sam velike krize u svojim četrdesetim godinama, a one su bile do te mere intenzivne da sam se razveo, napustio pozorište i dobio čir - ispričao je, pa je dodao:

 

Rade Marković je dobio ćerku u 8. deceniji života
Rade Marković je dobio ćerku u 8. deceniji života foto: Youtube Printscreen

 

- Onda sam definitivno promenio život, onako, presekao sam kao sekirom. Izložen sam paljbi na otvorenom prostoru već pola veka i oguglao sam na pritiske. Uspeo sam da opstanem na prvom mestu zbog toga što se nisam tako često pojavljivao u medijima, samo kada sam imao razlog za to. Ne volim tu vrstu popularnosti koja se zasniva na osnovu toga koliko se neko pojavljuje u medijima. Kada sam bio mlad, to mi je imponovalo, a onda je došao trenutak kada sam poželeo da budem sam.

 

Rade je bio na odmoru u Klanjcu, u kući svoje druge supruge, kada mu je pozlilo. Preminuo je 10. septembra na kardiološkom odeljenju bolnice u Zaboku, u Hrvatskoj. Sahranjen je 15. septembra u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

 

makonda-tracker