umetnička familija

Unuku Dobrice Ćosića gledamo u nastavku filma Munje: Njena cela porodica je dobro poznata javnosti

0

U njenoj porodici ima više velikih umetnika, koji su veoma cenjeni u svojim oblastima. 

 

Dobrica Ćosić
Dobrica Ćosić foto: EPA/MAJA ILIC

Dobricu Ćosića, jednog od najvećih književnika koje je naša zemlja ikada imala, pamtimo po romanim Daleko je sunce, Koreni, Vreme smrti, Vreme zla, Seobe i drugim delima.

 

Ali malo ko zna da je Ćosić u rodu je sa jednom našom poznatom glumicom, a zanimljivo je da je još nekoliko članova te glumice poznato javnosti.

 

U pitanju je lepa Miona Marković, koju ovih dana gledamo nastavku kultnog filma Munje. Ona je, kako je sama rekla, tek u tinejdžerskom periodu otkrila ko je uopšte Ćosić, a tek kasnije da su u srodstvu.

 

- Iskreno, nisam ni znala do svoje 14. godine ko je Dobrica Ćosić. Tek sam tada pročitala "Daleko je Sunce", posle sam čitala "Korene" u gimnaziji. Kasnije sam saznala da smo u srodstvu, on mi je deda – stric - rekla je Miona jednom prilikom.

 

 

Miona osim Dorbice Ćosića u svojoj porodicima još umetnika i poznatih ličnosti. Miona je ćerka političara i istoričara Predraga Markovića, koji je 1997. godine izabran za člana Evropske akademije nauka.

 

 

- Moj nežni otac, koji svoju ćerku uvek ljubi u ruku čime joj ne dozvolja da izgubi ulogu "princeze", čak i kada ona misli da je to više nije moguće, jer zaboga sada je već mlada žena, a ne devojčica. I da znaš tata koliko god ja prevrtala očima na to, uvek se malo i smešim, jer baš je lepo biti princeza - rekla je jednom o svom ocu mlada glumica.

 

Osim njenog oca i Dobrice, veoma poznat član Mionine porodice bio je i njen drugi deda - Jovan Marković.

 

Mionin drugi deda je scenarista Ludih godina
Mionin drugi deda je scenarista Ludih godinafoto: Youtube Printscreen

On je dobro poznat fanovima domaćeg filma, a posebno onima koji vole popularnu Žikinu dinastiju. Naime, on je bio scenarista čuvenih Ludih godina.

 

 

makonda-tracker