mnoga vrata su mu zatvorena

Krenuo je očevim stopama, a onda se sve preokrenulo: Znate li kako izgleda i čime se bavi sin čuvenog Čkalje?

0

Pre tačno 99 godina na današnji dan rođen je legendarni Čkalja, čije uloge su obeležile srpsku kinematografiju 

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Jedninstveni i neponovljivi Miodrag Petrović Čkalja ostvario je nezaboravne uloge ostvarenjima kao što su: "Kamiondžije", "Put oko sveta", "Bog je umro uzalud", "Ljubav na seoski način", "Vruć vetar" i mnogim drugima.

 

Uprkos činjenici da je ostavio ogroman trag u jugoslovenskoj kinematografiji Čkalja je poslednje godine života živeo u oskudici, a nakon što je dobio  nagradu za životno delo "Car Konstantin", istaknuti komičar obratio se publici rečima koje nikoga nisu ostavile ravnodušnim.

 

 

- Imam 76 godina i ništa mi ne treba. Živeo sam i živim skromno. Ali, znači mi da naša deca žive normalno. Da sam u Americi, i da sam primio ovako veliku nagradu zahvalio bih se, prvo, svojoj ženi, pa deci, pa tašti, zatim producentu i reditelju. Ali, pošto sam, srećom, u svojoj dragoj zemlji Srbiji, zahvaljujem se, prvo, svom šefu samoposluge što mi, ponekad, odvoji penzionersku kosku, pa komšinici u baraci koja mi ostavi mleko ispod tezge, pa mom poštaru koji mi uvek, na vreme sa zakašnjenjem, donese penziju. Da nije bilo njih, ne bih bio ovde. Hvala, Srbijo, pustili ste me da glođem do koske - rekao je neutešni glumac 2002. godine na dodeli, samo godinu dana pred smrt.

 

Ovakav život očito je porazio velikog umetnika, koji je svojim izlaganjem želeo da pokaže da sve što je uradio za kulturu i umetonost u Srbiji njenim čelnicima ništa nije značilo.

 

Čkaljin sin je krenuo očevim stopama, ali je onda promenio zanimanje
Čkaljin sin je krenuo očevim stopama, ali je onda promenio zanimanje foto: Marina Lopičić

 

Čkalja je u karijeri ostvario brojne uloge u pozorišnim predstavama, snimio više od 80 televizijskih serija i filmova, mnoge je upravo on proslavio. Uprkos svemu tome, nakon što je otišao u penziju, svi su ga zaboravili, živeo je na samom rubu egzistencije. 

 

Iza sebe Čkalja je ostavio brojna glumačka dela, ali i sina Čedomira Petrovića, koji je odučio da krene očevima stopama. Upoznali smo ga kao glumca i reditelja, a nakon što je video kako se završio život njegovog oca odlučio je da se posveti drugačijem poslu.

 

Naime, on se već više od 20 godina ne bavi glumom već piše knjige i kolumne. Za svog oca kaže da je bio skroman i sasvim normalan, iako je njegova popularnost bila velika.

 

Legendarni Čkalja poslednje godine svog života živeo je na rugu egzistencije
Legendarni Čkalja poslednje godine svog života živeo je na rugu egzistencije foto: Youtube Printscreen

 

- Bio je jako dobar otac. Trudio se, a ja sam se trudio da budem dobar sin. Nismo se sukobljavali nikada, jedino oko sporta, oko fudbala koji smo zajedno gledali. Nikada me nije udario, nikada nije psovao... Kada se sećam oca, više se setim nekih privatnih stvari koje publika ne zna. Ne setim se njegovih uloga i humora već kao oca privatno. Ja sam njegove serije gledao kao gledalac. On je bio potpuno normalan, jedino je njegova popularnost bila enormna - ispričao je Čedomir jednom prilikom za Blic. 

 

- Zaboravljaju i žive, ne samo one kojih više nema. Nije se on sviđao nekima koji treba da ga se sete. On se sviđao narodu. A ovima je govorio u lice istinu. Ne vole svi da čuju istinu. Zbog toga trpimo i moja ćerka i ja. Trpimo, niko nas ne zove u pozorište, na film, na televiziju... Sva vrata su nam zatvorena kao londonska banka. Neće da nas zovu. Moja Jovana je odlična glumica, igrala je Jugoslovenskom dramskom. Došli su novi mladi glumci, poluglumci-polutajkuni, tu su klanovi... Ali ponosan sam što je Čkalja bio takav - rekao je svojevremeno Čkaljin sin  o svom ocu. 

 

makonda-tracker