obratite pažnju!

Pre testa, dobro oslušnite svoje telo: 3 simptoma koji ukazuju na trudnoću

0

Vaše telo će vam signalizirati da li ste u blagoslovenom stanju...

foto: Serhii Bobyk/Shutterstock
foto: Serhii Bobyk/Shutterstock

Kada odlučite da sa svojim partnerom radite na proširenju porodice sigurno neprestano razmišljate da li ste ostali trudni. Najsigurniji način da proverite jeste da odete kod ginekologa ili da uradite test, ali postoje simptomi koji mogu ukazivati na to da ste u blagoslovenom stanju, čak i pre kašnjenja menstruacije. 

 

Naravno bitno je napomenuti da ovo nisu svojstveni simptomi samo za trudnoću, tako da je ipak najbolje posetiti lekara ili uraditi test. 

 

 

Promene na grudima

 

Kada žena ostane trudna odmah se mogu uočiti promne na grudima. Dakle, grudi postanu osetljivije i malo porastu. Takođe areole postanu tamnije, a žlezde na njima ispupčenije. Ovo se sve dešava jer se grudi "pripremaju" za hranjenje deteta. 

 

Dojenje, Grudi
foto: Shutterstock

 

Porast libida

 

U prvim danima trudnoće zbog promene u organizmu koje utiču na hormone može se javiti povećana želja za seksom. Ono što je bitno napomenuti jeste da ne izbegavate odnose na početku trudnoće, sem ako ne postoje komplikacije. U tom slučaju je potrebno da se posavetujete sa lekarom. 

Seks
foto: Shutterstock / Kaspars Grinvalds

 

 

Iscrpljenost i umor

 

Jedan od najranijih simptoma trudnoće je upravo umor. Još nije utvrđeno šta utiče na to da se osećate iscrpljeno, ali se pretpostavlja da je zbog promena u organizmu, odnosno hormona. Hormonalne promene mogu takođe izazvati i mučnine, tako da je najbolji savet da što više odmarate. 

 

Malaksalost, Umor
foto: Shutterstock/TetianaRUD

 

 

 

makonda-tracker