da li ste znali?

Dali su mu ime ADOLF, i to 1949. godine: Dado Topić otkrio po kome je dobio ime zbog kog je često bio NA METI OSUDE

2

Ljubitelji muzike verovatno znaju da pravo ime Dada Topića ne zvuči ni približno slično ovom imenu po kom je nama poznat.

foto: Dragana Udovičić
foto: Dragana Udovičić

Poznati muzičar Dado Topić rođen je nekoliko godina nakon završetka Drugog svetskog rata.

 

Priča o tome kako je čuveni Dado dobio ime je jako zanimljiva. Svi se čude kako je neko u to vreme mogao da da detetu ime Adolf, koje nimalo nije bilo popularno.

- Bilo je to samo četiri godine po završetku Drugog svetskog rata, dakle u vreme kad ime Adolf nikako nije bilo popularno. Priznajem, premda je to moje ime, s vremenom nije postalo ništa popularnije, ali 1949. nazvati sina Adolfom bilo je zaista krajnje neobično - rekao je Dado svojevremeno.

 

On je istakao da je, kada je shvatio šta sve njegovo ime nosi sa sobom, pitao oca zašto je dobio ime Adolf.

- Priča o mom imenu zapravo je krajnje jednostavna. Najbolji prijatelj mog oca, kojeg i ja pamtim kao jednog od najboljih i najkvalitetnijih ljudi koje sam upoznao u životu, bio je Jevrejin po imenu Adolf. Po zanimanju je bio zubar, a moj otac, kojeg je Adolf u životu svojim dobrim delima jako zadužio, davno mu je pre mog rođenja obećao da će, ako dobije sina, nazvati dete njegovim imenom - izjavio je on.

 

Slavnom muzičaru je i kum bio Adolf, a njegovog oca su pokušavali da ubede da odustane od tog imena, međutim, bezuspešno. Mada Dado priznaje da je kroz život imao brojne neprijatnosti zbog toga.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by XXZ magazin (@xxzmagazin)

- Kroz osnovnu školu sam se, što se imena tiče, još nekako i provlačio. Gadnije je postalo u srednjoj. U gimnaziji sam pustio dugu kosu, počeo da sviram i izgledam poprilično buntovnički. Profesorima se već i sam moj izgled nije sviđao, a kad su još shvatili da se zovem Adolf, bilo je kuku lele. Mnoge sam negativne ocene dobijao, ali više od toga bolele su me primedbe pojedinih profesora koji su mog oca povezivali sa ustašama i simpatisanjem ustaškog pokreta, govoreći da mi je verovatno zbog toga dao takvo ime. A prava istina je da je moj tata zapravo bio branilac tokom Drugog svetskog rata - iskren je bio muzičar.

 

Dado Topić je poznat po ovom imenu i, kako i sam kaže, misli da se ne bi ni okrenuo kada bi ga neko nazvao Adolf, ali ističe i da ne krije svoje ime jer zna po kome ga je dobio, pa nema razloga za skrivanje.

 

 

 

makonda-tracker