da li ste znali?

Znamo je iz Boljeg života, PREDAK joj je Mehmed-paša: Životna priča ove glumice i njeni TALENTI i dalje INTRIGIRAJU

1

Semka Sokolović Bertok je bila poznata jugoslovenska glumica koju ćemo pamtiti po mnogim ulogama.

foto: Youtube Printscreen
foto: Youtube Printscreen

Semka Sokolović je rođena 1935. godine u porodici Rasima i Abide Sokolović, a malo je poznato da je njen deda bio paša, a cela porodica vuče poreklo od Mehmeda-paše Sokolovića.

 

Semka je odrastala sa sestrom i majkom, pošto je otac rano preminuo. Njena sestra, Badema, bila je poznata operska primadona u Zagrebu.

 

Zanimljivo je da je tokom srednje škole Semka išla na mačevanje, ali je zbog povrede napustila ovaj sport. Oprobala se i u šahu, gde je osam  puta bila prvakinja Hrvatske, a trenirala je i fudbal i veslanje.

 

Pohađala je i glumačku školu, te je nakon velike mature odlučila da izađe na prijemni ispit za glumačku akademiju.

 

Semka je postala asistent dr Branka Gavele i radila u zagrebačkom pozorištu. Impresionirala je svojom pojavom, a svojim sporednim ulogama je privlačila toliku pažnju da su glavni glumci ostajali u senci.

 

Ostvarila je vrhunske role u Službenom položaju, Drugoj strani medalje, Protestu i Divljim anđelima.  Prvu veliku filmsku ulogu poverio joj je Goran Marković u filmu Majstori, majstori.

 

1 / 4 Foto: Youtube Printscreen

 

U Boljem životu ćemo je pamtiti po ulozi šjora Sene, a čak i nakon raspada Jugoslavije stizale su joj ponude iz Sarajeva, Beograda i Ljubljane.

 

Sve je interesovalo kako jedna glumica tako dobro igra šah, bridž i poker, a ona je jednom prilikom priznala da joj je u pozorištu bilo malo dosadno, jer su joj kolege sporo savladavale tekst, film je više odgovarao njenom temperamentu. Privatno, Semka je bila veliki humanista i kosmopolita, žena otvorenih vidika i osoba bez predrasuda.

 

Preminula je 4. marta 2008. godine od posledica moždanog udara i sahranjena je u Zagrebu.

 

 

makonda-tracker