ISTORIJA

PRINC FILIP I KRALJICA ELIZABETA BILI SU POTOMCI HRABRE KRALJICE VIKTORIJE: Porodično stablo koje je zainteresovalo svet

0

Danas se održava sahrana princa Filipa, koja se direktno prenosi širom sveta.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Dok se Ujedinjeno Kraljevstvo oprašta od princa Filipa koji je preminuo u 100. godini, u javnosti se govori o dugotrajnosti i snazi braka koji su on i kraljica Elizabeta delili više od 70 godina.

 

Kraljica Elizabeta II i princ Filip su se venčali 1947. godine, ali su se  poznavali duže

 

Prvi put su se videli na  venčanju princeze Marine od Grčke i Danske i vojvode od Kenta, 1934. godine kada je kraljica imala samo sedam, a princ Filip 12 godina.

 

Uprkos njihovoj mladosti, u štampi se još tada pojavila vest kako su Elizabeta, koja u tom trenutku nije bila kandidat za presto, i princ Filip, idealna bračna kombinacija.

 

Pored kraljevskog vaspitanja, Elizabeta i Filip takođe su imali i udaljenog rođaka, jer su oboje potomci kraljice Viktorije.

 

Kraljica Elizabeta je potomak kraljice Viktorije po očevoj strani

Kraljica Viktorija, koja je vladala od 1876. do 1901. godine, sa princom Albertom je izrodila devetoro dece, četiri sina i pet ćerki.

 

 

 

 

Kada je kraljica Viktorija umrla, njen najstariji sin, princ Edvard, stupio je na presto 1901. godine, a već 1910. nasledio ga je njegov drugorođeni sin Džordž V, pošto je njegov stariji brat preminuo od upale pluća.

 

Vladavina kralja Džordža V trajala je do 1936. godine, kada je njegov, takođe drugorođeni sin, kraljičin otac, Džordž VI, postao kralj, jer je Edvard VIII abdicirao zbog braka sa Amerikankom Volis Simpson.

 

Posle smrti oca na britanski presto je stupila kraljica Elizabeta, 1952. godine.

Princ Filip je bio potomak kraljice Viktorije po majčinoj liniji

S druge strane, princ Filip, koji je rođen 10. juna 1921. godine na grčkom ostrvu Krf od grčko-danskog princa Andreja i princeze Alis od Batenberga, povezan je sa kraljicom Viktorijom preko majke.

 

Kraljica Viktorija rodila je svoju drugu ćerku, princezu Alisu, 1843. godine. Ona se udala za Ludviga IV, velikog vojvodu od Hesena, i zajedno su dobili sedmoro dece.

 

Njihova najstarija ćerka Viktorija, kasnije će se udati za očevog rođaka, princa Luja od Batenburga. Prvo dete Viktorije i princa Luja od Batenburga bila je ćerka Alis, majka nedavno preminulog princa Filipa.

 

Ona se udala za grčkog-danskog princa Andreja 1903. godine i imala je petoro dece, a budući vojvoda od Edinburga je bio najmlađe dete i sin jedinac.

Ljubav na prvi pogled.

 

 

Kraljica Elizabeta i princ Filip, ponovo su se sreli 1939. godine uoči samog početka rata, kada je ona imala samo 13 godina. Navodno Elizabeta se zaljubila na prvi pogled.

 

Par se dopisivao tokom celog rata, te je Filip Elizabetu zaprosio odmah po povratku sa Pacifika.

 

Kralj Džordž VI pristao je na brak, ali je zvanično saopštenje veridbe odloženo na godinu dana, do 21. rođendana i punoletstva tadašnje prestolonaslednice.

U međuvremenu, Filip je postao britanski državljanin, odrekao se grčkog i danskog prinčevskog zvanja i pretenzija na presto i postao vojvoda od Edinburga, prenosi Rts.

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker