biće buke

"AKO MENE PITATE TREBA LI LUPITI DETE PO TURU, KAŽEM — DA": Branko Kockica podelio kontroverzan stav o vaspitanju

0

Čuveni glumac izneo je svoje mišljenje na temu fizičkog kažnjavanja dece, a ono će sigurno dići mnogo prašine

foto: Zorana Jevtić
foto: Zorana Jevtić

Glumac Branko Milićević, poznatiji kao Branko Kockica, gostujući u jutarnjem programu na televiziji K1 izneo je svoj stav o vaspitavanju dece i istakao da je njegov stav da dete treba da se "lupi po turu".


Kad je bila škakljiva tema "Laza, materina maza", mi smo pravili to kao pitanje da li dete treba da se lupi po turu. Mi smo to uradili tako da dete treba da se mazi, ali ne da se razmazi. Ako mene lično pitate da li dete treba da se lupi po turu, ja kažem — da. Kao kuče, saviju se novine i budu okrugle, a od te buke, tog udarca, dete može da shvati da je nešto skrivilo. Ali to ja nisam radio, niti smeo, jer to nisu moja deca — rekao je Branko Kockica.

 

 

On se zatim osvrnuo metode koje je, kako kaže, primenjivao tokom snimanja čuvene dečije emisije "Kocka, kocka, kockica".


Ja sam radio tako što sam se sa decom zafrkavao. Ne bih snimio emisije da toga nije bilo, da ih nisam zafrkavao dok se menjaju trake. Da li treba biti strog? Morali su da poštuju pravila, da ne gledaju u mikrofon i ne gledaju u kameru, pa ja kažem: "Ne gledaj u to slonu, slončiću", ja im to odglumim. Danas to ne sme, danas deca gazduju, i po mom mišljenju to ne valja. Deca nemaju pojma, najgluplji otac zna više od dece i prosvetni radnici znaju više. Jao, šta su mene deca naučila? Ništa! Sve sam ja njih naučio — rekao je Branko Kockica.


Zatim je dodao da su se deca s vremenom promenila.

 

 Sećam se još dok smo radili "Kockicu". Dečaci su samo imitirali pucanje iz crtaća koje prate. U početku snimanja, kad je viknem: "Donesi mi torbicu" dotrči desetoro dece, a poslednjih 10 godina emisije niko me ne čuje, ne čuje ni moj glas. Deca danas imaju moć, kao neki filter za frekvenciju roditelja i ništa ne čuju. Sada nas ne slušaju, moraš da vikneš. Ali deca nisu ništa kriva! To sve urade roditelji koji su amateri i koji pojma nemaju kako sa detetom. Nije se ni o intimnim odnosima nikad pričalo sa decom, ni mama, ni tata ne pričaju, što je loše. Treba da se edukuju od malena — ispričao je Branko Kockica.

 

Minja Subota
foto: Filip Plavčić

U jutarnjem programu gostovao je i voditelj Minja Subota, koji je rekao da roditelji treba da brinu o svojoj deci u svakom trenutku.


Treba da razgovaraju s njima, sve potiče iz kuće. Deca su njihovo najveće bogatstvo i roditelji treba da dežuraju uz tu decu. Povremeno treba roditelji da sede i gledaju kako se radi s njihovom decom u školama i to je pošteno. Ti ljudi koji govore "Nemojte vi nama da smetate", nije da nisu u pravu, već ne smeju to da rade — rekao je Minja Subota.

 

 

makonda-tracker