na sve misli

KAKO JE MOGUĆE DA SE NJENA DECA UVEK PONAŠAJU BESPREKORNO? Stručnjaci otkrivaju sve roditeljske trikove Kejt Midlton

1

Princ Džordž i princeza Šarlot s vremena na vreme pridruže se svojim roditeljima u njihovim aktivnostima, a mnogi su primetili da je gotovo neverovatno da su tako mala deca uvek mirna i poslušna.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Kejt Midlton i princ VIlijam ponosni su roditelji princa Džordža (6), princeze Šarlot (4) i princa Luisa, koji uskoro puni dve godine.


Iako je reč o maloj deci, za koju je u tom uzrastu normalno da priređuju tantrume i budu radoznali, mališani vojvode i vojvotkinje od Kembridža u svakoj prilici se ponašaju veoma lepo i disciplinovano, primetili su obožavaoci britanske kraljevske porodice.

 


Kako kaže dr Rebeka Čikot, osnivačica kompanije za savetovanje roditelja Essential Parent i autorka knjige "Mirno i srećno dete ranog uzrasta", Kejt Midlton je topla i osećajna majka.


To se zove autoritativan stil roditeljstva i danas se preporučuje — ističe ona. — Tako je nazvan u poređenju s autokratskim roditeljstvom, koje se ohrabrivalo u nekim krugovima u viktorijanskim vremenima.


Ipak, mnogi ne razumeju kako Midltonova uspeva da njeni mališani u svakoj prilici budu poslušni i ni ne priređuju scene koje bi prekršile protokol. Čikotova kao njene glavne metode izdvaja sledeće.


Stroga je kad zatreba

 

foto: Profimedia

Kako britanski The Sun podseća, vojvotkinja od Kembridža ne libi se da u javnosti kritikuje dečaka koji će jednog dana biti kralj Velike Britanije. Jedna od najpoznatijih fotografija je ona na kojoj Kejt na venčanju svoje sestre Pipe 2017. svog Džordža kritikuje jer se ponaša neprikladno.

 

foto: Profimedia

Svakom roditelju je teško da vaspitava dete u javnosti. Deluje kao da je ona odlična u uspostavljanju toplog kontakta dodirom glave, koji je lepa veza — ističe dr Čikot.

 


Ne obraća se detetu isključivo s visine

 

foto: Profimedia

Ona napominje i da se Kejt spuša u ravan s detetom kako bi uspostavili kontakt očima, baš kao i njen suprug Vilijam.

 

foto: Profimedia

Ona ima divan balans osećajnosti i umerenih granica. Ne očekuje od njih da se ponašaju kao "mali odrasli" i zna da deca prolaze kroz krajnje normalne faze kao što su tantrumi — ističe Rebeka.


Pušta ih da budu šašavi

 

1 / 5 Foto: Profimedia

 

Kada se princeza Šarlot isplazila na jednom dobrotvornom događaju 2019. godine, njena majka Kejt nije ju izgrdila već je prasnula u smeh. Na simpatičnom snimku koji se pojavio u javnosti Midltonova kaže svojoj ćerki da maše, a ona ima drugačije ideje, pa pokaže jezik okupljenima, što je izazvalo opšti smeh.

 

Kao svako obično dete! Ne možete da kontrolišete svaki pokret. Kejtina reakcija je bila fantastična — smatra dr Čikot.


Gestikulacijom pokazuje kad je ozbiljna

 

foto: Profimedia

Kejt je nekoliko puta snimljena kako podiže kažiprst kako bi pokazala svojoj deci da je ozbiljna ako pređu granicu. Kada je jednom prilikom tokom ovakve grdnje primetila da se princeza Šarlot rastužila, Kejt se spustila pored nje

.
Kad se Šarlot rastužila, čučnula je i tiho pričala s njom. To je pokazuje i čvrstinu i toplinu — kaže dr Čikot.


Kako je jednom prilikom pisao Radar Online, kad njena deca preteraju kod kuće, ona ih zamoli da naprave pauzu i okupe se oko knjige ili slagalice.Ipak, to što je nešto stroža, ne znači da vojvotkinja od Kembridža nije mama koja nekad provede ceo dan samo se mazeći i igrajući s decom.


Iako je čvrsta kad je reč o deci, Kejt je u razgovoru s jednim roditeljem u Dečijem centru Henri Foset u Londonu rekla da joj je omiljeni deo majčinstva to što dobija zagrljaje od svoje dece — pisao je svojevremeno Dejli mejl.

 

 

makonda-tracker