teška borba

"TVOJ TATA JE PIJANAC": Tihomir Stanić otkrio kako je zbog ćerke pobedio višedecenijsku zavisnost od alkohola

0

Nije tajna da se jedan od najcenjenijih srpskih glumaca današnjice godinama borio s teškim porokom.

foto: Dragana Udovičić
foto: Dragana Udovičić

Glumac Tihomir Tika Stanić nas ovih dana oduševljava u različitim ulogama, a na TV ekranima gotovo da ga svaki dan viđamo. Njegov život sam po sebi zapravo i jeste bio kao jedan film — sem što se godinama borio sa porocima poput pića i kocke, Tika je imao i trenutke kada je razmišljao da odustane od glume.

 

 

Hteo sam bezbroj puta da napustim ovaj posao, jer sam se stideo što sam glumac. Davao sam otkaze i vraćao se, jer više nisam video smisao. Posle svih ovih godina sada u poslu pronalazim radost, nemam više strah ni od neuspeha ni od uspeha, na isti način ih podnosim — rekao je nedavno slavni glumac.

 

foto: Sonja Spasić

Stanić je jedan od retkih glumaca koji je otvoreno pričao o svojoj borbi sa porocima i kako su ga supruga Jelena i ćerke Milena-Hana i Sofija-Nađa izvele na pravi put i dale mu snagu da nastavi borbu za normalan i lep život.

 

Počeo sam da pijem u najranijem detinjstvu s trinaest godina da bi me prihvatili u društvu. Posle je sve preraslo u naviku i fiziološku potrebu. Mislio sam da ću biti veliki glumac ako mnogo pijem i da je stvarno velika vrlina to što sam mogao da popijem dve litre žestokog pića na dan. Jednostavno te pogrešno vaspitaju, pošto naša sredina voli da podržava poroke i mane i da ljude gura u propast. Trenutak otrežnjenja došao je kada je Milena imala devet godina i jedna drugarica joj je rekla: Tvoj tata je pijanac. Kada sam to čuo uplašio sam se da će me se ćerka stideti i odlučio da prestanem da pijem — bio je iskren on.

 

foto: Marina Lopičić

Bilo je tu naravno i drugih okolnosti: nisam više imao para za piće i već sam bio na ivici da ugrozim profesiju i život. Otišao sam kod neurologa da bih pomogao organizmu, da uzmem vitamine i sedative i da mi se ne desi ono što se dogodilo mom ocu. Jer on je prestao da pije i posle dvadeset dana usled apstinencijalne krize dobio je izliv krvi u mozak i umro u 56. godini života. Sećam se da mi je u jednom trenutku kada je bio pri svesti rekao: Vidiš, sine, jedini put u životu sam bio karakter i zbog toga ću umreti. Tako je i bilo. Devedesetih godina sam mnogo vremena provodio i pored slot mašina i ruleta. Krenulo je teško ludilo u zemlji, praćeno mojim osećajem da sam bespomoćan — rekao je glumac.

 

On je istakao da dobro pamti i datum kada je zauvek rekao zbogom alkoholu.


Od kada sam prestao da pijem 1. aprila 2002. godine, nisam ni pomislio da okusim kap alkohola — otkrio je svojevremeno Stanić i dodao:

 

I rođenje druge ćerke doživeo sam kao nagradu za tu dobru odluku, tako da mi je najvažnije da su mi deca živa i zdrava. Nisam strog roditelj, jer smatram da je to kontraproduktivno, a supruga Jelena mi je uvek bila velika podrška.

 

 

 

makonda-tracker