OTVORENO

NIKOLINA KOVAČ: Jako poštujem žene koje doje u javnosti, ali ja se lepše osećam u svoja četiri zida

1

U Srbiji je nedavno obeležena Nacionalna nedelja promocije dojenja, pa smo tim povodom razgovarali s poznatim mamama o njihovim iskustvima. Jedna od njih je i Nikolina Kovač, ponosna mama malog Nikolaja, koja konačno sitno broji do dolaska njenog drugog deteta na svet.

foto: Instagram
foto: Instagram

Koliko ste dugo dojili?

 

Nekih godinu dana.

 

Jeste li imali krize tokom dojenja i, ako jeste, kako ste ih prevazilazili?


Nisam zaista, osećala sam se privilegovanom jer je dojenje dodatno stvara neraskidivu vezu između bebe i mame.

 

Jeste li za dojenje u javnosti?

 

Jako sam se dobro organizovala, trudila sam se da budem jako odgovorna, a to znaci da moja beba nikada nije dovedena u pitanje da ostane bez obroka. Majčino mlijeko u zamrzivaču moze stajati i do šest meseci, tako da uz dobar plan i organizaciju može se postići i uskladiti sve. Poštujem žene koje doje u javnosti, zaista nemam ništa protiv, ali ja se nekako lepše osećam kada sam u svoja četiri zida s mojom bebicom. Opet, naglašavam da je to apsolutno sve stvar karaktera jedne osobe, a s druge strane poštujem i one dame koje doje u javnosti i one koje nisu toliko smele i koje se organizuju na drugačiji način. Najbitnije je da je beba nahranjena i da je okupana čistom ljubavlju, a sve ostalo je stvar izbora na koji svi imamo pravo.

 

 

Koliko ste se odricali kada je u pitanju ishrana?

 

Jako sam vodila računa o ishrani tokom dojenja, ali baš onako spartanski. Konzumirala sam isključivo namirnice koje su preporučljive za period dojenja.

 

Koliko znači podrška bebinog tate?

 

Podrška partnera je jako važna, to je po meni ključna karika, pa i kada je u pitanju i sam čin dojenja.

 

Koji biste savet dali mamama koje imaju poteškoće u vezi s dojenjem?

 

Zaista sam neko ko podržava dojenje, jer je to posebna veza majke i deteta. Ipak, moja velika podrška ide mamama koje žele, istinski žele, ali nisu u mogućnosti da doje iz zdravstvenih razloga. Bebi je pored svega potrebna majčina ljubav.

 

 

makonda-tracker