glossy intervju

BOJANA BAROVIĆ NEMA DILEMU: Dojenje u javnosti je nešto o čemu uopšte ne treba polemisati

2

U Srbiji se od 1. do 7. oktobra obeležava Nacionalna nedelja promocije dojenja, pa smo tim povodom razgovarali s poznatim mamama o njihovim iskustvima. Danas vam otkrivamo priču Bojane Barović, ponosne mame Leone i Simeona.

foto: Instagram
foto: Instagram

 

Dojenje je jedan od najlepših činilaca roditeljstva. Majčino mleko je najbolja hrana za bebe, jača njen imunitet, smanjuje rizik od alergija i ekcema, a dojenje je korisno i za mame jer se tokom ovog čina luči oksitocin, što popravlja raspoloženje. Ipak, dojenje nije lako kao što na prvi pogled deluje - veliki broj mama suočava se s brojnim poteškoćama i svaki podoj je borba.

 

Zbog svega toga, interesovalo nas je kakva su iskustva slavnih majki i imaju li neke savete koji bi mogli da olakšaju mladim mamama period upoznavanja s bebom i učenja o podoju.

 

Koliko ste dugo dojili?

 

Leonu sam dojila 16 meseci i taj prekid se desio spontano kada je ona sama pokazala znakove za prestanak. Nisam pristalica naglih odvajanja i verujem da uz malu pomoć deca sama pokažu kada su spremna. Simeona još uvek dojim, sada je napunio sedam meseci, a koliko će njegovo dojenje trajati zavisi najviše od njega, jer ja sam tu u njegovoj službi.

 

Jeste li imali krize tokom dojenja i, ako jeste, kako ste ih prevazilazili?

 

Posle uspostavljanja podoja na samom početku, ne mogu da kažem da sam imala bilo kakav problem kasnije. To je jedna prirodna stvar koja bi trebalo da ide svojim tokom, naravno ako je zdravstveno sve kako treba. Sam početak ume da bude težak, ali to je nekad i zbog naše neinformisanosti. Na svu sreću, zahvaljujući mnogim seminarima, nedeljama dojenja i kompanijama koje sve to omogućuju, informacije su nam sve pristupačnije i verujem da se procenat dojenih beba povećava kako kod nas tako i u regionu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bojana Barovic (@bojanabarovic) on

 

Jeste li za dojenje u javnosti?

 

Svakako da jesam, mnogo sam i sama pričala na tu temu, iako na kraju dana ni ne vidim zašto bi uopšte trebalo polemisati.

 

Koliko ste se odricali kada je u pitanju ishrana?

 

Odričem se samo nezdrave hrane, mada i tu nekad napravim izuzetak, ali mi je najvažnije da beba kroz mleko dobija zdravu hranu. Što se tiče izgleda, o tome tokom dojenja ne brinem, to dolazi na red tek posle. Žene često žele da vrate odmah izgled pre porođaja, pa i dijetama smanjuju količine mleka, a nekad dolazi i do prestanka laktacije zbog loše ishrane. Po mom mišljenju, to je notorna glupost. Zdrava i umerena ishrana je sve što je potrebno, a ni duple porcije takođe nemaju veze s količinom mleka.

 

Koliko znači podrška bebinog tate?

 

Malo je muškaraca koji zaista mogu da razumeju majke i kroz šta one prolaze tokom trudnoće, porođaja, dojenja i samog odgajanja dece, koje nikada ne prestaje da bude teško. Divim se muškarcima koji daju sve od sebe da budu tu uz svoju ženu u svakom trenutku i koji se zaista žrtvuju, a ne samo prividno i privremeno, jer istinska žrtva oca za jednu ženu u ovom životnom periodu je kupuje za ceo život...

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bojana Barovic (@bojanabarovic) on

 

Koji biste savet dali mamama koje imaju poteškoće u vezi s dojenjem?

 

Sam početak jeste težak, ali kako možete sebi olakšati: tako što ćete po samom porođaju tražiti da dojite bebu, tako što nećete dozvoliti u porodilištu da dohranjuju bebu (naravno, kada je sve u redu s majkom i bebom), tako što nećete čekati tri sata da dojite bebu u tom periodu (još jedna stvar koju ne mogu da razumem je uobročavanje bebe od dva dana i slično), tako što ćete tokom trudnoće pohađati radionice ili bar jednu o dojenju jer su više nego korisne, tako što ćete hraniti na zahtev, što je nekad i na pola sata... Uz sve ovo, laktacija će krenuti spontano, grudi će se brzo privići, a vama će dojenje biti — kao što je i meni — najlakša, najlepša i, pre svega, najzdravija stvar za naša omiljena bića!

 

makonda-tracker