glossy intervju

IDA PRESTER IMA VAŽNU PORUKU ZA SVE MAME: Pritisak društva je ogroman, ne dajte se slomiti!

0

U Srbiji se od 1. do 7. oktobra obeležava Nacionalna nedelja promocije dojenja, pa smo tim povodom razgovarali s poznatim mamama o njihovim iskustvima. Danas vam otkrivamo priču Ide Prester, ponosne mame dečaka Roka i Rija.

foto: Instagram
foto: Instagram

Dojenje je jedan od najlepših činilaca roditeljstva. Majčino mleko je najbolja hrana za bebe, jača njen imunitet, smanjuje rizik od alergija i ekcema, a dojenje je korisno i za mame jer se tokom ovog čina luči oksitocin, što popravlja raspoloženje. Ipak, dojenje nije lako kao što na prvi pogled deluje - veliki broj mama suočava se s brojnim poteškoćama i svaki podoj je borba. Zbog svega toga, interesovalo nas je kakva su iskustva slavnih majki i imaju li neke savete koji bi mogli da olakšaju mladim mamama period upoznavanja s bebom i učenja o podoju.

 

Koliko ste dugo dojili?

 

Prvo dete osam meseci, drugo šest.

 

Jeste li imali krize tokom dojenja i, ako jeste, kako ste ih prevazilazili?

 

Dojenje mi je najteži deo kompletne brige o bebi u prvom periodu. Ništa mi nije zadavalo toliko muka, teško mi je išlo, oba puta. Imam male grudi krcate mlekom, bila sam na pragu mastitisa oba puta. Bebama i mamama treba vreme da ulove ritam, da skapiraju sistem uvlačenja... Dok je to trajalo, meni su se grudi punile mlekom do pucanja. Iskreno - naplakali smo se puno svi, i ja i bebe. Nekima dojenje krene iz prve, meni jednostavno nije tako lako.

 

Jeste li za dojenje u javnosti?

 

Apsolutno sam za dojenje u javnosti. Ako mi možemo slobodno sladoled ili burek na javnom mestu, i beba ima pravo na svoj obrok.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Idaprester (@idaprester1985) on

 

Koliko ste se odricali kada je u pitanju ishrana?

 

Nisam se ničeg odricala. Čitala sam dosta i došla do zaključka da ono što prija mami, prija i bebi. Tako naučnici kažu.

 

Koliko znači podrška bebinog tate?

 

Tatina moralna i emotivna podrška uvek dobro dođe, ali dojenje je intimna priča mame i bebe, iskreno. Ko se za to odluči, shvatiće da su mame u tome zapravo same. Grudi su na tebi i ne može ih niko preuzeti da malo odmoriš.

 

Koji biste savet dali mamama koje imaju poteškoće u vezi s dojenjem?

 

Moj osnovni savet - dojenje nije Sveto pismo! Mame koje ne doje nisu manje mame od ovih drugih! Prestanite se time opterećivati. Pritisak društva je ogroman, ne dajte se slomiti. Bebi pre svega treba odmorna i zadovoljna mama. To je puno važnije od prirodnog mleka. Ako ide - ide, ali ne forsirajte se i ne padajte u očaj ako ne ide. Ja nisam dojeno dete, majka me ni dana nije dojila, pa sam opet ispala okej. Pravi izazovi u odgoju vas tek čekaju. Samo hrabro i držim fige!

 

 

makonda-tracker