ljubavna priča

O Filipu i Danici se često priča, ali ne i o njima: Ljubavna priča srpskog kraljevskog para koji podržava Harija i Megan

0

Kad su svi bili šokirani potezom odmetničkog para iz Velike Britanije oni su javno izašli i podržali njihovu odluku da napuste kraljevsku porodicu 

foto: Dragana Udovičić
foto: Dragana Udovičić

Britanska kraljevska porodica poslednjih nekoliko nedelja je u centru pažnje medija zbog svih nedaća koje su ih snašle kada je zdravlje u pitanju. Ipak, i mi imamo članove naše kraljevske porodice o kojima se tek povremeno može pročitati po neki red u domaćim medijima.

 

Najčešće se piše o princezi Danici i njenom suprugu princu Filipu, koji sa porodicom žive u Beogradu. Za razliku od njih, o princu Mihailu Karađorđeviću i princezi Ljubici se retko može čiti i reč u domaćim medijima.

 

Ipak, nije bila oduvek tako. Njih dvoje su izazvali pravu buru u javnosti nakon što su javno izrazili svoje razumevanje za potez princa Harija i Megan Markl, koji su odlučili da napuste kraljevske obaveze i počnu normalan život daleko do kraljevskih obaveza u Americi.

 

 

Princeza Ljubica i njen suprug Mihailo osvojili su srca naroda nakon što su napravili bajkovito, a ipak tako jednostavno venčanje na Oplencu, a nakon toga i prijem na Belom dvoru u Beogradu, koji je tim povodom upriličio prestolonaslednik Aleksandar.

 

Jednom prilikom oni su otkrili kako je počela njihova ljubavna priča.

 

- Ljubica i ja upoznali smo se pre više od četiri godine i nekoliko dana nakon tog prvog susreta shvatili smo da želimo da provodimo sve više vremena zajedno. Imamo mnogo zajedničkih interesovanja i delimo slične vrednosti, tako da smo brzo postali nerazdvojni i tako je do danas - ispričao je Mihailo.

 

 

Ljubica nije imala mnogo toga da doda:

 

- Sećam se kada sam odvela Mihaila prvi put na hipodrom, da jašemo zajedno i da upozna konje s kojima sam u to doba radila. Oduševila me je njegova opuštenost i spremnost da se snađe u bilo kojoj situaciji. Proveli smo divan dan, a predveče se pojavila osmogodišnja ćerka moje prijateljice koja je želela da ga upozna. Kada sam joj predstavila Mihaila, delovala je zbunjeno, da bi mi zatim prišla i stidljivo prošaputala: 'A gde mu je kruna?'

 

Iako ih ne viđamo često u javnosti, oni se smatraju omiljenim srpskim kraljevskim parom.

 

 

Simpatije dela srpskog naroda Ljubica je osvojila nakon što je  sa Mihailom iskazala podršku britanskom princu Hariju i Megan Markl. Ona je jednom prilikom govorila o tome koliko su kraljevske dužnosti privilegija, a u kojoj meri su one teret i obaveza.

 

- Život u kraljevskoj porodici sa strane deluje kao bajka, ali je zapravo jedan niz obaveza i ograničenja koja nekada umeju teško pasti. Ako Megan i Hari nisu mogli da se izbore sa ovom vrstom tereta, povlačenje iz takvog života je jedino što su mogli da urade. Moj stav je da je kraljevska titula privilegija, ali i obaveza. Ne samo da se povinujete obavezama i ograničenjima koja ona nameće već i nosite teret uzdignute glave i sa ponosom - rekla je Ljubica jednom prilikom.

 

 

Pre nego što se udala za Mihaila i postala princeza je živela u Beogradu, gde je završila Dvanaestu beogradsku gimnaziju, a potom i Farmaceutski fakultet Univerziteta u Beogradu. Nakon udaje njen život se donekle promenio, ali joj je muž pomogao mnogo u tome da joj titula princeze ne stoji kao teret već kao ponos.

 

Ljubica danas radi kao farmaceutska konsultantkinja, a bavi se i marketingom. Oni koji je poznaju kažu da je jedna sasvim obična devojka koja se bori za svoje mesto pod nebeskom kapom i trudi se da živi kao i svaka druga žena u Srbiji. 

 

Bonus video:

 

Kako princ Vilijam shvata vladavinu?

 

makonda-tracker