VOLEO JE DO SMRTI

Upoznao ju je kad je imao 20 GODINA, rodila mu je TROJE DECE: Ljubavna priča Ljubivoja Ršumovića je BAJKOVITA

0

Bili su mladi, neiskusni, ali svesni da su pronašli drugu polovinu sebe 

LJUBAVNA PRIČA ČIKA RŠUMA
LJUBAVNA PRIČA ČIKA RŠUMA foto: Nemanja Nikolić

Nataša Ršumoviċ, supruga pesnika Ljubivoja Ršumovića, bila je žena koja je za porodicu bila spremna da uradi sve. U brak sa našim čuvenim pesnikom uplovila je iskrena i zaljubljena.

 

Iz te prelepe ljubavi rodili su se Vuk, Branko i Mihailo i sve do njene smrti Ljubivoje ju je voleo svim srcem. Njihova ljubavna priča bila je duga, lepa i bajkovita.

 

Njihova ljubav otpočela je 1958. godine, kada su se kao brucoši upoznali na fakultetu. Supruga Ljubivoja Ršumovića, tvrdi pesnik, bila je najlepša među studentkinjama:

 

 

- Nataša je bila ponajlepša na našoj grupi jugo-svetske književnosti, tako da mi je bilo normalno da bude moja devojka. Moja samouverenost je tada bila ogromna, pa smo se već kao brucoši zavetovali da ćemo se venčati kad diplomiramo i da ćemo imati "tovar dece". Taj tovar dece se sveo na trojicu sinova, Bogu hvala, lepih na Natašu i samouverenih na mene - rekao je svojevremeno za "Informer".

 

Nataša je imala jedan neobičan hobi - čitav život sakupljala je najmanje knjige na svetu. Preminula je pre 7 godina, a njenu zbirku knjiga, posle tačno godinu dana njen Ljuba Ršum odneo je u Muzej knjige i putovanja.

 

LJUBAVNA PRIČA LJUBIVOJA RŠUMOVIĆA JE PRAVA BAJKA
LJUBAVNA PRIČA LJUBIVOJA RŠUMOVIĆA JE PRAVA BAJKA foto: Dragan Kadić

 

Uz kolekciju koju muzej već poseduje formirana je jedna od najvećih specijalizovanih celina te vrste u Evropi sa više od 3.500 majušnih publikacija koja nosi ime "Zbirka Nataše Ršumović".


Ljubivoje Ršumović je jednom prilikom za domaće medije otkrio kakva je bila njegova supruga.


-  Volela je minijature, skupljala male kutije, male predmete, male slike, crteže, tako da su specijalno za nju slikali minijature Milić od Mačve, Mario Maskareli, Cile Marinković, Nives Kavurić, Dimitrije Popović, Studa Ilić, Tapi, Nada Vitorović, Miloš Filipović-Fića... Želela je celog života da ima minijaturu Voje Stanića, ali Voja je slikao samo velike formate. Kada je preminula, meni se ukazala prilika da joj pribavim, dobrotom kolege Radovana Popovića, jednu Vojinu minijaturu, i tako posthumno kompletiram i tu njenu opsesiju.

 

LJUBIVOJE RŠUMOVIĆ IMA TROJE DECE
LJUBIVOJE RŠUMOVIĆ IMA TROJE DECEfoto: printscreen/k1

 

On ističe da je Nataša i autor dve važne kreacije koje se tiču njegove ličnosti.


- Smislila mi je nadimak Mrki, čim smo se upoznali. Bio sam umišljen, pun sebe, već objavio pesme u Književnim novinama, uobražen, pa ćutljiv. Ćutljiv, jer nisam uopšte umeo da se smejem. Ja i dan danas ne umem da se smejem grohotom. A to je posledica jedne fiskulturne nezgode. Pao sam u skoku preko kozlića na času fiskulture u školi, prebio dva prednja zuba, onako po dijagonali, pa sam ličio na četvrtog srpskog vampira. (Prvi je bio Arnaut Pavle, drugi Petar Blagojević a treći Sava Savanović!). Tako krezav prestao sam da se smejem, a kad prestaneš da se smeješ u petnaestaoj godini, onda postaješ trajni mrgud!

 

Iako će sigurni smo Nataša zauvek ostati njegova najveća ljubav, čika Ršum je nakon tragedije koja ga je zadesila uspeo opet da zavoli.

 

LJUBIVOJE RŠUMOVIĆ JE PONOVO NAŠAO SREĆU
LJUBIVOJE RŠUMOVIĆ JE PONOVO NAŠAO SREĆU foto: Antonio Ahel/ATAImages

 

Nekoliko godina posle Natašine smrti Ljubivoje je otpočeo zajednički život sa izvesnom Gordanom čije fotografije s vremena na vreme objavljuje na društvenim mrežama, piše Hello.

 

Čika Ršum, kako mu mnogi od milošte tepaju, sa Goradnom uživa van metropole, gde su sigurno našli svoj mir u prirodi. Često i putuju.

 

Bonus video:

 

Detalji iz života Laze Kostića 

 

makonda-tracker