LEGENDA

VREME MENJA ČOVEKA, PA I MENE: Ljubivoje Ršumović se prisetio dana kada se njegova poezija delila deci uz ploče Lepe Brene i Mande

0

Naš veliki pesnik osvrnuo se na 70 godina stvaralačkog rada koje su iza njega

foto: Dragana Kadić
foto: Dragana Kadić

Pre više od trideset godina Ljubivoje Ršumović osmislio je emisiju "Fazoni i fore", a danas je deo tih šala objavio i u istoimenoj knjizi. U prazničnom intervju za Kurir jedan od omiljenih pisaca za decu otkriva kako slavi Uskrs, govori zašto više na malim ekranima nema emisija za decu, kao i o stvaralačkom putu dugom šest decenija.

 

- Za Uskrs čestitamo jedni drugima Hristovo vaskrsenje. I u mojoj porodici stari običaji gotovo su iščezli. Nema ni kod Ršumovića gotovo ničeg što je ranije bilo obavezno kod Srba. Meni je žao zbog toga. Vreme menja čoveka, pa i mene. Trudimo se da promenimo vreme, a to je nemoguće - kaže Ršumović.

 

Koliko ste se vi promenili?

 

- Promenilo me je, ali i dalje imam vatru za pisanjem, to se ne manja.

 

foto: Youtube Printscreen

 

Da li je tačno da nije bilo Duška Radovića, nikad ne biste bili pesnik za decu?

 

- Duško je uzeo moj prvi rukopis i hteo je da ga objavi u emisiji za decu. Uvredio sam se i rekao da ja ne pišem za decu, a on mi je poručio da ne znam ja za koga pišem. Pozvao me je još kao studenta i ubedio da radim za Radio Beograd. Dobio sam lep džeparac. Nakon diplomiranja su me primili za stalno, a onda sam prešao i na TV.

 

 

Nekad se vaša poezija delila deci uz ploče Lepe Brene i Mande?

 

- Čuveni menadžer Raka Đokić pravio je priredbe u Domu sindikata za decu za Novu godinu s Mandom i Lepom Brenom. Tražio je od mene da napravim knjižicu koju će staviti u paketiće. Štampali su 60.000 primera. Kad se završila proslava, ostalo mu je više od pola. Dobio sam onda, umesto honorara, tih 30.000. Napunio sam garažu knjigama i danas ih delim deci.

 

O tome kako su nastali “Fazoni i fore”, saradnji sa Rašom Popovim, ko je od unuka krenuo njegovim stopama, ali i Ršumovom iskustvu s Fejsbukom čitajte u nastavku…

 

makonda-tracker