intrigantno

Kako je Rodžer Mur slamao ženska srca i supruge dovodio do ludila? Ljubavni život Bonda 007 je bio ispunjen INTRIGAMA

1

Osim velike glumačke karijere Rodžer Mur je imao i buran ljubavni život 

foto: ANL / Shutterstock Editorial / Profimedia
foto: ANL / Shutterstock Editorial / Profimedia

Glumac Rodžer Mur proslavio se ostvarenjima "Živi i pusti druge da umru","Čovek sa zlatnim pištoljem", "Špijun koji me je voleo", "Operacija Svemir", "Samo za tvoje oči", "Oktopusi", "Pogled na ubistvo".

 

Ipak, nisu samo maestralno odigrane uloge bile te koje su ga dovodile u centar pažnje medija. Njegov ljubavni život bio je nešto što je intrigiralo novinare i nešto što ga je činilo jednim od najinteresantnijih glumaca tog vremena. 

 

Ser Rodžer Mur (1927. – 2017.) bio je engleski glumac najpoznatiji po ulozi britanskog tajnog agenta Džejmsa Bonda u sedam filmova od 1973. do 1985. godine. 

 

Mur bio je sin jedinac, kao dete bio je bolešljiv, a jednom se toliko razboleo da je lekar nakon pregleda rekao njihovim roditeljima da će se vratiti ujutru da potpiše umrlicu. Tek mnogo godina kasnije, Mur je otkrio da je njegov otac prodao svoj motocikl kako bi platio lečenje.

 

Napustio je školu kada je imao 15 godina, i radio je razne fizičke poslove, ali mu nijedan nije odgovarao. Godine 1945. dobio je priliku da se pojavi kao statista u filmu "Cezar i Kleopatra" sa Vivijan Li. Privukao je pažnju reditelja Brajana Dezmonda Hersta, koji je u njemu video potencijal, pa ga je nagovarao da upiše školu glume.

 

Za mnoge njegova harizma je bila ono što ga je izdvajalo u moru drugih, sličnih glumaca. Privlačio je žene poput magneta, a ni on nije ostajao ravnodušan na njihove poglede i dodire.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Reuben Wakeman (@toysofbond)

 

Dok je bio na studijama glume sa samo 17 godina Rodžer je upoznao svoju prvu suprugu, klizačicu na ledu, koja je od njega bila starija šest godina i imala je malog sina. Ona se pojavila u nekoliko filmova pod scenskim imenom Dorn van Stejn, ali pravo ime joj je bilo Lusi Vodard. Mur je bio opčinjen njom, i čak je naučio da kliza kako bi joj se približio. Venčali su se 1946, kada je on imao samo 18 godina.

 

Mnoge nedaće, od finansijskih problema do njenih putovanja doveli su do razlaza.

 

U drugi brak, Rodžer je uplovio sa pevačicom Doroti Skviris. On se pojavio na jednoj od njenih žurki i odmah joj je zapao za oko. Iste večeri kada su se upoznali, završili su zajedno u krevetu. Ona je zbog njega pauzirala svoju karijeru, i potpuno se posvetila tome da od njega napravi zvezdu.

 

Rodžer Mur i Doroti Skvirs
Rodžer Mur i Doroti Skvirsfoto: EPA / Stf

 

Uprkos tome što se ona za njega maksimalno zalagala, njegovi apetiti prevazišli su i tu ljubav, kada je početkom šezdesetih godina, upiznao italijansku glumicu Luizu Matioli.

 

Nakon što su se razišli ona je bila gotovo na rubu nervnog sloma. Njihovo razdvajanje joj je toliko teško palo da je jednom prilikom porazbijala sve prozore na kući u kojoj je glumac započeo novi život sa Matioli.

 

Nakon toga ga je i tužila, ali se taj spor nije završio onako kako je ona to želela.

 

 

Uprkos svim problemima, ljubav između Mura i Matioli je opstala i oni su odlučili da stanu na ludi kamen 1969. godine u Londonu. Njihov brak je jedan od najdugovečnijih u Holivudu i trajao je pune 24 godine. Iz te velike ljubavi dobili su troje dece. Idila je trajala sve do 1993. godine. Ipak, tada dolazi do preokreta. 

 

Matioli je, baš kao i njenu prethodnicu, zadesila ista sudbina kada je njen muž počeo da pokazuje simpatije prema najboljoj prijateljici njegove supruge, Kristini Kiki Tolstrap.

 

Prijateljstvo je prekinuto, a godinama kasnije Matioli je svedočanstvo o propasti svoje ljubavi sa Murom pretočila u knjigu pod nazivom "Nothing Lasts Forever".

 

Kristinom Kiki Tolstrup i Rodžer Mur ostali su u braku do njegove smrti
Kristinom Kiki Tolstrup i Rodžer Mur ostali su u braku do njegove smrtifoto: Lepa Brena/ CLAUS FISKER

 

Luiza je reagovala slično kao i njena prethodnica Doroti. Govorila je da je on za nju mrtav i da je lud, a njihova deca godinama nisu razgovarala sa ocem. Ubrzo nakon što je oženio Kiki, po prvi put posle mnogo godina ponovo je stupio u kontakt drugom suprugom Doroti. Tada joj je rekao da je Kiki ona prava. Ona je sa njim ostala sve dok nije nakon duge borbe sa karcinomom 2017. godine preminuo. 


I dok je Matioli često znala da govori o svojim osećanjima nakon razlaza od čuvenog glumca, on se gotovo nikad tim povodom nije oglašavao u medijima. On je samo jednom prilikom rekao da Tolstrapovu voli jer je "organizovana, spokojna, puna ljubavi i mirna".

 

 

makonda-tracker