prerano je umrla

Udala se za njega sa 19 godina, bila je LEPA KAO SAN: Ko je bila prva supruga čuvenog kompozitora Kornelija Kovača?

0

Napisala najveće ljubavne hitove koje svi znamo

foto: Zorana Jevtić
foto: Zorana Jevtić

Čuveni sprski kompozitor Kornelije Kovač ostavio je u srpskoj muzici neizbrisiv trag. Od njegove smrti prošlo je nešto više od pola godine, ali njegove pesme su nešto što će nas uvek sećati na njega.

 

Iako se trudio da svoj privatni život drži podalje od očiju javnosti u domaćim medijima su se često mogli čuti detalji iz njegovog života. 

 

Poznato je da se Kornelije Kovač ženio dva puta. Iz prvog braka sa tekstopiscem i scenaristom Spomenkom Kovač dobio je tri ćerke, Aleksandru, Kristinu i Anju, koje su krenule njegovim stopama.

 

 

Devedesetih godina njih dve su oformile muzičku grupu pod imenom K2 i snimile su nekoliko pesama koje su bile veliki hitovi. 

 

Uprkos tome što su imali lep brak, sudbina se poizgrala životima Kornelija i Spomenke. Ona se razbolela i preminula u 54. godini života od posledica raka grlića materice. Samo nekoliko godina pre smrti par se i zakonski razveo. 

 

Spomenka se retko pojavljivala u javnosti, pa mnogi ne znaju kako je izgledala. Kao veoma mlada Spomenka je bila veoma lepa žena, pa ne čudi što je osvojila srce jednog od najpoželjnijih muzičara i kompozitora tog vremena, Kornelija Kovača.

 

Kornelije Kovač se ženio dva puta i iz tih brakova ima tri ćerke
Kornelije Kovač se ženio dva puta i iz tih brakova ima tri ćerke foto: Vladimir Šporčić

 

Spomenka je napisala brojne tekstovi pesama koje su postale veliki hitovi, a "Ove noći jedna žena", "Zlatni dan" i "Ti si mi u krvi". Zanimljivo je da su Kornelija i Spomenka s vremena na vreme zajedno stvarali, a njihov zajednički rad bio je veoma plodonosan.

 

- Moja supruga Spomenka, koja je nažalost umrla mlada, pisala je takve tekstove da bih se zaledio. U početku sam mislio dobar je tekst i nisam išao dalje od toga. Međutim, kada sam njoj slao jednu pa drugu kompoziciju, ona je na melodiju pisala pesme. Kada sam to pokušao s drugim tekstopiscima, nije uspevalo tako dobro. Moja bivša supruga je imala osećaj za melodijsku liniju, za dinamiku koju sam stvarao, generalno je sjajno reagovala na melodiju i harmoniju koju sam stvarao. Sve što je pisala bilo je sjajno - rekao je Kovač jednom prilikom za "Gracija.me".

 

 

Spomenka Kovač udala se veoma mlada za Kornelija - nije imala ni 20 godina, pa otud činjenica da je njena karijera ostala u senci majčinstva i posvećenosti porodici. O tome su otvoreno govorile i njene ćerke.

 

- Mama je bila inteligentna, snažna i kreativna žena koja je živela za svoju porodicu i bila nesvesna svog ogromnog talenta. Sa devetnaest godina udala se za Kornelija, a godinu dana kasnije rodila mene. Nije završila stomatologiju koju je upisala, jer se od mog rođenja u potpunosti posvetila porodici - ispričale su one, pa su dodale:

 

- Sedamdesetih godina počela je da piše tekstove za različite izvođače, najviše za one za koje je tata komponovao, da bi tokom osamdesetih napisala neke od legendarnih pesama jugoslovenske pop muzike, za najveće zvezde kao što su Zdravko Čolić, Zlatko Pejaković, Neda Ukraden, Davorin Popović, Kemal Monteno, Dragan Stojnić, Bisera Veletanlić i Radmila Karaklajić - objasile su.

 

Kornelije i Spomenka Kovač imaju dve ćerke, Aleksandru i Kristinu Kovač
Kornelije i Spomenka Kovač imaju dve ćerke, Aleksandru i Kristinu Kovač foto: Dragana Udovičić

 

I one su se kao male divile majčinom talentu. 

 

- Kada sam pitala tatu kako je počela da piše, rekao mi je da je stalno nešto pisala i kada mu je jednom prilikom pokazala neki tekst, zamolio ju je da napiše i njemu za određenog izvođača. Tako je počela i nikada nije prestala, bilo da su u pitanju radio drame, u periodu kada je radila na Radio Beogradu, TV serije ili tekstovi za popularnu muziku - ispričala je svojevremeno Aleksandra Kovač.

 

- Bila je izuzetno oštroumna i opasna kad joj se neko zameri. Crvene kose, markantnih crta lica i uvek sređena, po poslednjoj modi. Imala je stila i znala je da nosi sebe, svoju lepotu i svoje srce. Mene je zvala moje med i mleko, a podjednako je volela svu svoju decu. Borila se za nas od samog starta, sećam se da je vežbala solfeđo i diktate sa mnom, iako nije znala note. Vodila nas je na koncerte, u bioskop, na izlete i putovanja. Želela je da Kristina i ja uspemo u svojim karijerama. Volela je strasno, puno, do kraja, i bila tu za sve ljude kada im je bila potrebna. Do poslednjeg trenutka je bila dama i svi koji su je poznavali i voleli, nikada je nisu i neće zaboraviti - dodala je Aleksandra u emotivnoj izjavi o svojoj majci.

 

Kornelije Kovač je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj muzici
Kornelije Kovač je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj muzicifoto: Marina Lopičić

 

I Kristina često na svojim društvenim mrežama piše o svojoj majci, veličajući njen lik i prisećajući se lepij trenutaka punih ljubavi koje je delila sa Spomenkom.

 

Osim Spomenke, život Kornelija Kovača obeležila je još jedna žena. Pored nje je poznati kompozitor našao topli dom nakon smrti supruge. Bračne zavete jedno drugom su dali 2014. godine.

 

 

makonda-tracker