icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

i dalje blistaju zajedno

I POSLE 24 GODINE, OSEĆA SE KAO NAJSREĆNIJA ŽENA NA SVETU: Ljubavna priča kraljice Ranije i kralja Abdulaha od Jordana

Podeli:

Jedna od najcenjenijih kraljica na svetu nesumnjivo je supruga jordanskog vladara, koja na različite načine oduševljava kako svoj narod, tako i svetsku javnost

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Jordanska kraljica Ranija (50) rođena je 31 decembra 1970. godine u Kuvajtu u porodici Palestinaca. Važi za najlepšu kraljicu na svetu, a mnogi je smatraju pa i najlepšom među svim ženama s plemićkom titulom na svetu.

 

Njen otac Faisal Sedki al Jasin bio je pedijatar, dok je majka Jasmin bila domaćica. Iako je odrasla u Kuvajtu, od rođenja ima jordansko državljanstvo.


Njena porodica preselila se sa Zapadne obale u Kuvajt pre nego što je 1967. započeo treći, šestodnevni Arapsko-izraelski rat.

 

Od najranijeg detinjstva pohađala je privatnu školu New English u Kuvajtu, da bi 1987. započela obrazovanje na američkom fakultetu u Kairu, na kojem je studirala ekonomiju i informatiku. 1991. godine je diplomirala, te otišla na dalje na magistarske studije u Švajcarsku, u ženevsku Školu poslovnih studija.

 


Davne 1990. počeo je Zalivski rat, a godinu dana kasnije Ranija je s porodicom napustila Kuvajt, potraživši mir u Amanu u Jordanu, gde je kratko radila u marketingu Citibanka, a potom i Apple-a. Ali njeno školovanje palo je u vodu nakon što je u januaru 1993. godine upoznala tadašnjeg jordanskog princa Abdulaha na jednoj večeri, koju je organizovala njegova sestra princeza Aiša.

 

Bila je to ljubav na prvi pogled, a već dva meseca nakon upoznavanja dogodila se i veridba. U junu 1993. godine izgovorili su sudbonosno "da" sa tradicionalnom muslimanskom ceremonijom. Ranijom je najviše bila impresionirana baka Abdulaha II, kraljica Zein al Šaraf Talal, koja je na venčanju izgovorila:

 

 Ti si dijamant koji će postati deo porodice Hašemita.

 

1 / 6 Foto: Profimedia


 On je imao neodoljiv osmeh i energiju kojom je privlačio poput magneta. Šta reći, ostalo je istorija. Kad govorim o našem prvom susretu, priča zvuči kao bajka, ali stvarnost je drugačija. Biti kraljica zapravo je posao kao bilo koji drugi — rekla je Ranija u jednom od retkih intervjua o privatnom životu i prvom susretu sa suprugom.

 

S obzirom na to da ulazak u kraljevsku porodicu koja se smatra potomcima proroka Muhameda nosi obaveze koje ne idu ruku pod ruku s ostvarivanjem karijere, Ranija se odrekla svega i posvetila porodici.

 

Inače, princ Abdulah nije trebalo da postane kralj jer je jedan od dvojice mlađe braće pokojnog kralja Huseina princ Hasan godinama nosio titulu jordanskog prestolonaslednika.


Međutim, kralj je 1999. na svojoj smrtnoj postelji neočekivano doneo odluku da proglasi svog sina jedinim pravim naslednikom na tronu. Smrću kralja Huseina 7. februara 1999. Abdulah je proglašen novim jordanskim kraljem, a šest nedelja kasnije i njegova supruga dobila je zvanično titulu kraljice i sa 28 godina postala najmlađa kraljica na svetu.


— Biti kraljica je posao koji nema veze s krunom, dvorcima i vožnjom u kočiji. Obavezala sam se jordanskom narodu da ću da mu služim najbolje što znam i svaki dan dajem svoj maksimum — zjavila je nedavno kada je napunila 50. godina.

 

Zahvaljujući svojoj mladosti, kraljevskom statusu, ali i nestvarnoj lepoti, Ranija je preko noći stekla popularnost kako u zemlji, tako i širom sveta. Svoju popularnost i uticaj odlučila je da okrene u svoju korist i poradi na stvarima o kojima se do tada ćutalo u arapskim zemljama, pa tako i u Jordanu.

 

Osnovala je savetovalište za zlostavljanu decu, a borila se i protiv "ubistava iz časti", koja u arapskom svetu počine muškarci kako bi kaznili sestre ili ćerke koje su navodno osramotile porodicu. Takođe, pokrenula je reformu školstva, bori se protiv stereotipa o ulozi žena u arapskom svetu, kao i za osnaživanje žena i njihovu ekonomsku nezavisnost, a već 16 godina pukovnica je jordanskih oružanih snaga.

 

Titulu pukovnice dodelio joj je sam suprug kako bi zaustavio spekulacije konzervativnih kritičara i dao joj javnu podršku u modernizaciji zemlje, a sve nakon što su želeli da joj nametnu nošenje hidžaba, koji nikada nije nosila, niti to planira.

 

A ne samo da su njeni potezi promenili život u Jordanu, već je sve to odobrila svetska javnost, pa je tako proglašena počasnom članicom inicijative Ujedinjenih naroda za obrazovanje, kao i UNICEF-a, a napisala je i najprodavaniju dečju knjigu po pisanju New York Timesa, The Sandwich Swap, inspirisanu svojim detinjstvom.

 

O njenom uticaju u svetu govori i podatak da ju je Forbs 2011. stavio na svetsku listu najuticajnijih žena.

 

Iako ima brojne pomoćnike u svojoj kancelariji, svoje profile na društvenim mrežama sama vodi. Njen Instagram profil prati 6,8 miliona korisnika, dok je na Fejsbuku prati 16 miliona, a na Tviteru dodatnih 10 miliona ljudi.

 

Suprugu pomaže i u prikupljanju međunarodne pomoći za izbeglice u Jordanu jer je ta zemlja do sada primila oko četiri miliona izbeglica iz Sirije. Zbog toga, ali i svih ostalih odluka, mnogi smatraju kako kralj Abdulah smatra sluša njene ideje i predloge i smatraju ih savršenim parom, što je i tajna njihovog braka.

 

1 / 4 Foto: Profimedia

 

Zahvaljujući izgledu, ali i istančanom modnom ukusu, zbog kojeg je redovno na listama jedne od najbolje odevenih žena sveta, Ranija je uticajna i u modnom svetu. Prilikom jedne posete u Americi, bacila je u senku i prvu damu Amerike Melaniju Tramp.

 

1 / 3 Foto: Profimedia


Na svojim službenim putovanjima često preferira dizajnere koji su poreklom s Bliskog istoka, čime šalje jasne poruke. Tako je na svom službenom portretu povodom 50. rođendana pozirala u haljini libanonskog dizajnera Darina Hachema, pokazavši solidarnost s građanima Bejruta nakon katastrofalne eksplozije u luci.

 

Prizemna je i skromna, a to se vidi i u situacijama poput onih kada sama odlazi automobilom na neka društvena događanja, a oduševljava i svojom privrženošću porodici. I pored silnih obaveza uvek nađe vreme da kvalitetno provede trenutke sa svoje dece — princem Huseinom (26), princezom Iman (23), princezom Salmom (19) i najmlađim princem Hašemom (15).

 

U svakom trenutku je upućena u to gde se ko od njih nalazi i šta rade.

 

Tako je Husein, koji je ime dobio po svom dedi, danas poručnik jordanske vojske koji je diplomirao istoriju na američkom Univerzitetu Džordžtaun, a koji se od 2009. godine priprema da nasledi svog oca. Tri godine mlađa Iman je slika i prilika majke, baš poput starijeg brata koji joj je uzor, studira na američkom Univerzitetu Džordžtaun. Tokom praznika, kada dođe kući, redovno prati majku na događajima u Jordanu.

 

Njena mlađa sestra Salma nastavila je porodičnu tradiciju upisavši vojnu akademiju Sandhurst, te je završila obuku za pilote i postala prva princeza koja je u jordanskoj vojsci dobila prestižnu značku s krilima, istu kakvu ima i njen otac.

 

Najmlađi od svih, mezimac porodice Hašem, još uvek je srednjoškolac, a sudeći po starijem bratu i sestrama, i on će sigurno otići u vojsku, ali i na studije.

 

Verovatno ni ne bi bili toliko uspešni da iza svih njih ne stoji upravo kraljica Ranija, koja im daje vetar u leđa.

 

Ove godine kraljica Ranija i Abdulah II proslavilI su i veliku godišnjicu braka.

 

I nakon 24 godine uvek se osećam kao najsrećnija žena na svetu! Srećna godišnjica, vaše veličanstvo — poručila mu je.

 

1 / 9 Foto: Profimedia

 

 

Inicijalizacija u toku...