"slon i golubica"

KAD SU SE UPOZNALI BILO JOJ JE 15 GODINA, A ON JE VEĆ BIO U DRUGOM BRAKU: Sve o ljubavi Fride Kalo i Dijega Rivere

0

Njihova ljubav bila je tako promenljiva, turbulentna i snažna da joj ni razvod nije stao na put.

foto: Profimedia

Nije uspeo ubediti Fridu u svoju posvećenost njoj, a ona je teško podnosila saznanja da je vara, a emocije i patnju je prenosila na platno.

 

Ipak, uprkos svemu, ostaje s njim. Kada je Frida zatrudnela, zbog procene doktora njenog zdravstvenog stanja morala je da prisilno prekine trudnoću. I naredna trudnoća završila se slično, a Frida je bila skrhkana činjenicom da ne može da rodi dete.

 

Spekulisalo se da Rivera nije želeo više dece, jer je već imao dvoje iz prethodnog braka, zbog čega je Frida prezirala njegovu bivšu suprugu.

Njih dvoje su se razveli nakon 10 godina braka, 1939, nakon čega se Frida okrenula oslikavanju svojih osećanja. Na delima slavne meksičke slikarke vidljivi su patnja i bol. Rivera je takođe teško podnosio razdvojenost od Fride, zbog čega se par, godinu dana nakon razvoda, ponovo venčao, nastavljajući burnu sagu svoje ljubavi.

 

 

Umetnički rad Fride i Dijega je bio visoko cenjen još za vreme njihovog života, što je veliki i redak blagoslov za umetnika.

 

Dok je Dijego bio okrenut spoljašnjem svetu, Fridino stvaralaštvo počivalo je na dubokim unutrašnjim osećanjima.

 

foto: Profimedia

To je umnogome podstakla serija tragičnih događaja iz njene rane mladosti. S prvim zdravstvenim problemima se srela još u šestoj godini, kad je obolela od poliomielitisa. Zbog posledica koje je bolest ostavila, celog života je hramala na desnu nogu. U 18. godini je jedva preživela nesreću u lančanom sudaru kada je slomila kičmu, ključnu kost, rebra, karlicu i imala čak 11 preloma na već slaboj desnoj nozi…

 

Nakon nesreće, prikovana za krevet, Frida je slikala. Njen oporavak smatra se čudom. Iako više nikada u životu nije bila zdrava, sačuvala je snagu volje i izuzetan smisao za humor. Uprkos teškim povredama koje su ostavile trag na njenom telu, Frida je bila lepa žena. Od nedostataka na svom licu je napravila jedinstven i upečatljiv zaštitni znak, ističući na autoportretima jake obrve i primetne nausnice.

 

Nastavak na sledećoj strani.

 

makonda-tracker