priča iz prošlosti

Udala se sa svega 14 godina: Ovo je Titova prva žena Pelagija

0

Josip Broz Tito upoznao je svoju prvu suprugu dok je bila jako mlada, a ona je opisivana kao zgodna, ali neobrazovana i bojažljiva.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Prva supruga Josipa Broza bila je žena izuzetne lepote, Ruskinja Pelagija Denisova Belousova - Polka s kojom je stupio u brak u Sibiru. Ono što bi u današnje vreme bilo u najmanju ruku čudno je doba kada je mlada devojka rekla sudbonosno "da" - sa samo 14 godina.


Josip Broz Tito bio je u Rusiji u zarobljeništvu carske ruske vojske tokom Prvog svetskog rata. Kao vojnik austrougarske vojske je 1915. teško ranjen na istočnom frontu. Oporavak je trajao godinu dana a u tom periodu je u Omsku upoznao mladu Pelagiju.

 

Polka je rođena u seljačkoj porodici, 1904. godine, u selu Mihajlovka kod Omska. U vreme zaljubljivanja imala je svega 13 godina, dok je Josip imao 24 godine. Sklonost prema mlađim ženama zadržao je tokom celog života. To je ujedno bila i najmanja razlika u godinama između Tita i njegovih žena.

 

Venčali su se u lokalnoj pravoslavnoj crkvi, a samo četiri godine kasnije preselili su se u Jugoslaviju.

 

Tada su je opisivali kao zgodnu i plahu, ali neobrazovanu i bojažljivu osobu. Sina Žarka rodila je 2. februara 1924.

 

Sredinom dvadesetih godina prošlog veka doselili su se u Zagreb. Polka je u to vreme bila domaćica, a kasnije se zaposlila i radila kao prodavačica u trgovini. Živeli su u velikoj neimaštini.

 

Učestvovala je u demonstracijama i više puta bila hapšena.

 

Pelagija je, potom, odlučila da se vrati u Sovjetski Savez. Nakon što se vratila u svoju zemlju, odlučila je da zatraži službeni razvod.

 

Nagađa se i da je na taj čin bila prisiljena, ali ništa nije potvrđeno.

 

Tito se 1935. godine zaputio u Rusiju kako bi video ženu i sina. Službeno su se razveli u aprilu 1936.

 

Pelagija se posle razvoda preudala, a kasnije je bila i uhapšena. Tito je verovao da je Polka umrla, tačnije da je ubijena. Kasnije, kada se vratila iz prognostva, nije više živela u Moskvi.Tek 1966. godine saznaje da je sin Žarko, koji se u međuvremenu vratio u Jugoslaviju, živ.

 

Pre nego što je umrla, posetio ju je Žarko, koji se tada prvi put susreo sa sestrom Ninom, iz majčinog drugog braka.

 

Pelagija je umrla u Moskvi 12. aprila 1967. godine, a urna joj je položena na Novdevičjem groblju u Moskvi.

 

 

makonda-tracker