intervju

Žika Nikolić iskreno: Romantičan sam, a prijatelji mi se zbog toga smeju

0

Jedan od najpopularnijih voditelja Javnog servisa Srbije objašnjava šta je za njega romantika, ističe čega se najviše plaši kada je reč o zrelom dobu u koji je zašao i otkriva zašto je odbio velikodušnu ponudu konkurentskih kuća

foto: Luka Šarac
foto: Luka Šarac

Legendarna Žikina Šarenica, satkana na modernom italijanskom konceptu i sa osnovama srpske tradicionalne tematike, već trinaestu godinu konkurentno gura rame uz rame sa emisijama komercijalnog sadržaja, a sve zahvaljujući majstoru živog programa, ali i simpatičnih lapsusa, voditelju Živoradu Nikoliću, poznatijem po nadimku Žika Šarenica. I mada je prvog marta proslavio svoj 67. rođendan, ali i prvi penzionerski dan, voditelj još nije spreman da okači mikrofon o klin i prepusti se zasluženom odmoru. Uživa u putovanjima i dobroj kafani, ali najveći deo svog vremena provodi u baštici pored kuće koju zajedno sa suprugom Zoranom vešto obrađuje. Otac je dve ćerke kojima se veoma ponosi i nema neostvarenih želja, mada bi bio presrećan da postane deda.

 

Pre nepuna dva meseca dobili ste rešenje za penziju, ali vi ste se opredelili da nastavite da radite Žikinu Šarenicu, otkud ta želja?

 

- Smatram da čovek u mojim zrelim godinama mora da bude jako oprezan jer veoma lako može da se zapusti i izgubi realnost sa životom. Mene saznanja i nove informacije održavaju u životu, tako da ću raditi dok sam još u punoj snazi i mogu da pomognem.

 

Je li istina da ste odbili ponude nekoliko komercijalnih televizija koje su vam nudile fantastičan honorar da pređete da radite za njih?

 

- Skoro ceo svoj radni vek proveo sam u ovoj kući, koja mi je posle izvesnog vremena postala kao porodica sa svim svojim ritualima. Na prvom mestu bilo je pitanje da li ću se na drugim televizijama snaći. S druge strane, moramo da priznamo da je RTS jedina prava televizija, koja može da se poredi s jednim Bi-Bi-Sijem. Ovde je pravo zadovoljstvo obavljati svoj posao, poštuju moj rad, daju mi fantastičnu podršku od 80 ljudi koji besprekorno učestvuju u realizaciji moje emisije, ali i najbolji studio koji imamo. Kada bi prešao na neku drugu televiziju, čini mi se da bih profitirao samo ja, ne i Šarenica. Posle svega, zadovoljan što u ovim godinama nisu uspeli da me namame primamljivim transferima. Ipak, ja sam lep novac zaradio i ovde.

 

Konstantno ste u žiži javnosti zbog lapsusa koje tokom emisije pravite, kakav je vaš odnos prema tome?

 

- Ne znam kako, ali desilo se da ispred sebe gledam česnicu za Božić, a čestitam ljudima Vaskrs. (Smeh) Jedino pravo objašnjenje za to jeste da se takve greške dešavaju kada se program emituje uživo i lapsusi su postali normalna stvar. Ne bežim od toga i sve takve propuste priznajem, mada su sada počeli da mi dodaju i one koje nikada nisam izgovorio, ali valjda je to cena popularnosti. Međutim, nekada moje izjave nisu dobro protumačene, kao što sam jednom prilikom u emisiji pohvalio devojčicu koja se bavi tenisom, poželevši joj mnoge uspehe i da se dobro uda kao Ana Ivanović. Tog momenta na mene je skočila neka agencija za zaštitu ženskih prava i zahtevala da se javno izvinim. Uradio sam to i predstavnice te organizacije pozvao u emisiju da javno kažu gde sam to pogrešio, ali nisu se odazvale. Još nisam shvatio koja je moja greška. (Smeh)

 

Žika Nikolić: Svima nam je potrebna lepa reč i podrška
 

Je li istina kako želite da napišete knjigu u kojoj ćete navesti sve svoje lapsuse nastale tokom snimanja emisija?

 

- Napisao sam autobiografsku prozu, zbirku pesama i zbirku raznoraznih poslovica koje smo koristili u emisijama, ali ovo vam je dobra ideja, da znate da ću se potruditi da to uskoro realizujem. (Smeh)

 

Prvog marta obeležili ste svoj rođendan, o kakvoj je proslavi bilo reč?

 

- To je bila intimna večera na koju su me izvele supruga i moje ćerke. Bilo mi je jako lepo, a još lepše kada su one platile račun. (Smeh)

 

Kakvim su vas poklonom obradovale?

 

- Volim dezodoranse, parfeme, košulje i one to znaju tako da sam od svake dobio po nešto.

 

Nastavak na sledećoj strani...

makonda-tracker