povratak ani

"Zdravo sam samokritična": Vaja Dujović otkrila nam je šta nas čeka u "Državnom službeniku" i šta priželjkuje u karijeri

1

Kakvi sve izazovi čekaju Anu u nastavku krimi serije "Državni službenik"? Za živote kojih likova će publika strepeti u trećoj sezoni? Gleda li Vaja Dujović svoje uloge? Sve ovo i još mnogo toga otkrila nam je šarmantna glumica.

foto: Antonio Ahel/ATA Images
foto: Antonio Ahel/ATA Images

Jedna od najpopularnijih glumica svoje generacije Vaja Dujović (31) spada u novija imena naše glumačke scene, ali već može da se pohvali i više nego uspešnom karijerom. U njenoj biografiji su naslovi kao što su "Santa Maria della Salute", "Branio sam mladu Bosnu", "Aleksandar od Jugoslavije", "Nečista krv: Greh predaka", "Vojna akademija", "Lud, zbunjen, normalan", "Jedne letnje noći"...


Ipak, posebno se izdvaja glumičina uloga Ane u seriji "Državni službenik", čija je treća sezona nedavno počela s emitovanjem. Jedna od najuspešnijih krimi saga na našim prostorima u novim epizodama donosi aktuelnu priču — život u jeku pandemije, a Ana se vraća u Službu i dobija vrlo izazovan zadatak.

 

Jeste bili uzbuđeni pred početak emitovanja nove sezone "Državnog službenika?

 

Iskreno jesam. Svi smo dugo čekali na snimanje, koje se na kraju dosta odužilo usled komplikacija s pandemijom, tako da je uzbuđenje nakon završenog posla i početka emitovanja bilo pojačano.

 

Kakva su prve reakcije, i vaše i onih koji su vam se javili posle prve epizode?

 

Reakcije su sjajne. Publika je s nestrpljenjem čekala treću sezonu, i to je pokazatelj da smo napravili dobru stvar s prethodnim dvema sezonama, a verujem da ni ova neće zaostajati.

 

 

Jeste li snimali novu sezonu "Državnog službenika" u kritičnim fazama pandemije i, ako jeste, da li je to pomoglo da lakše uđete u taj svet ili je dodatno opterećenje da sve protekne bez greške?

 

Više je pomoglo, jer smo i van kadra vodili računa o merama, pa nije bilo toliko teško igrati kad treba pod maskama.

 

U kom pravcu se razvija Anin lik? Šta je novo, a čega se ne odriče?

 

Ana je prvi put na tajnom zadatku, i vidimo je u novim okolnostima — u njenom poslu. Ana se ne odriče porodice, ali prvi put je vidimo u ozbiljnim dilemama, sličnim onima kroz koje smo viđali Lazara puno puta.

 

 

Koliko vam je ona slična?

 

Ne znam odgovor na to pitanje. Uglavnom kad dobijem scenario za neki film ili seriju, imam celu sliku lika, a ovde nekako uvek ima prostora za nešto neočekivano što može da se desi u sledećim sezonama. Tako da sigurno da smo u nekim stvarima slične, do sada.

 

Imamo li razloga da strepimo za Anin i Lazarev život?

 

U ovoj sezoni strepimo za živote svih likova, kako smo i strepeli kada je počelo vanredno stanje, i kada nam je sve bilo novo i nepoznato. Naši likovi se susreću s nevidljivim neprijateljem, i strah je sveopšte prisutan.

 

Vaja Dujovic, Vaja Dujović
foto: M.M./ATAImages

Spadate li u glumce koji sebe ne gledaju na ekranu?

 

Ne spadam. Pogledam sve sto sam radila kad imam prilike. Navikla sam se da gledam na određen način, da budem zdravo samokritična.

 

Igrali ste različite karaktere i epohe, i u pozorištu, i u filmu, i u najuspešnijim serijama. Šta je ono što vam najviše prija?

 

Ja imam privilegiju da se bavim poslom koji volim, i u tom smislu ne mogu da izdvojim jedno. Podjednako uživam i podjednako su mi izazovni različiti žanrovi, likovi... takođe uzivam u pozorištu, posebno za decu. Sve je to jedan magičan svet, koji daje iznova prostor za istraživanje.

 

Vaja Dujovic, Vaja Dujović
foto: Antonio Ahel/ATA Images

Šta vam je bilo najzahtevnije?

 

Trudim se da ne doživljavam ništa kao zahtevno, nego kao izazov. Svaka uloga je zahtevna za sebe, svaki snimajući dan takođe. Ali uzbuđenje koje se pojavljuje pri stvaranju ne može biti zahtevno, naprotiv, na neki cudan nacin je nadahnujuce.

 

Za kog kolegu ili koleginicu biste rekli da Vam je omiljeni partner na setu?

 

Omiljeno mi je kad na setu sretnem moje divne drugarice s kojima, evo, treću sezonu nisam imala nijednu scenu, ali se nadam da ce se u nekoj narednoj to promeniti. Tu mislim na Milenu Radulović, Martu Bjelicu i Ninu Nešković.

 

 

Na čemu trenutno radite?

 

U pripremama sam za novu seriju Darka Nikolića "Nemirni". Igraću po prvi put s predivnom koleginicom Nikolinom Friganović, čemu se jako radujem.

 

Kakvu ulogu priželjkujete?

 

Ne bi bilo loše da se desi neki zanimljiv karakter u nekoj komediji.

 

 

makonda-tracker