GLOSSY INTERVJU

SANJA DOLEŽAL PRED OPROŠTAJNI KONCERT: Najjača sila koja nas privlači Beogradu je publika koja nas voli

1

Povodom obeležavanja pola veka od postojanja grupe Novi Fosili, ali i njihovog povlačenja s muzičke scene, eksluzivno za Glossy Sanja Doležal se priseća svojih početaka, uspomena iz bogate karijere, te navodi kako joj je žao što Rajko Dujmić neće biti s njima.

foto: Ana Bonanno PROMO Novi fosili
foto: Ana Bonanno PROMO Novi fosili

Uplovili ste u turneju pod nazivom Za dobra stara vremena, u okviru koje ćete obeležiti pola veka postojanja grupe. Kada sve saberete i oduzmete, kakvo je bilo ovo poglavlje u vašem žvotu?


U mom životu to nije samo jedno poglavlje, to je više od pola moga života. Uz grupu sam odrastala, sazrevala i provela neke od najvažnijih trenutaka života. Predivna sećanja i uspomene me vežu za taj period.

 

Koliko ste uz Nove Fosile ojačali, stekli iskustva, sazreli i promenili se?

 

S obzirom da sam u grupu stigla s nepunih dvadeset godina, naravno da sam odrasla, sazrela i stekla mnoga iskustva. Fosili su bili moja profesionalna i životna škola.

 

 

U čemu leži tajna vašeg konstantnog uspeha i popularnosti?

 

Uspeh i trajanje Novi fosili duguju pesmama koje su bezvremenske i koje će postojati i slušati se i kad nas više ne bude.

 

Koja je najlepša uspomena koju ćete zauvek negovati?

 

I dan-danas kada na radiju čujem pesme koje smo izvodili i još uvek pevamo pred vernom publikom, to su najlepše uspomene. One me vrate u mladost i neka drugačija vremena.

 

Svi članovi grupe funkcionišu kao velika porodica. Kako vam to polazi za rukom i kako ste uspeli da sačuvate takav odnos?

 

Kada je neko tako dugo kao što smo to mi, zaista postajemo porodica. Zajedno smo prošli prelepe, ali i mnoge ružne trenutke. U svakoj porodici ima uspona i padova, vrhunaca sreće i tuge, ali ono što nas veže su ljubav i prijateljstvo.

 

foto: Ana Bonanno PROMO Novi fosili

Da li je bilo situacija kada ste razmišljali da odustanete od ove priče i šta vas je to iznova vraćalo njoj?

 

Zasitili smo se u jednom momentu putovanja, stotina i stotina koncerata, što je normalno. Napravili smo pauzu, pa kad smo ponovo počeli sa radom, veselili smo se kao na početku.

 

Koji san sanjaju Fosili punih pedeset godina?

 

Najlepši san, koji uvek iznova sanjamo, ali i oživljavamo je susret s publikom. Prenos emocija i ljubavi koji se događa na svakom koncertu. Zbog toga se i bavimo ovim poslom, zbog toga smo svi muzičari kao mladi, satima vežbali u garaži i nadali se da će publika prepoznati našu strast i ljubav prema muzici.

 

 

Da li vas hvata nostalgija za starim danima?

 

Ne hvata me nostalgija, ali se rado setim mladosti.

 

Koji period je obeležio vaša dobra stara vremena?

 

Sva su vremena dobra, ali mladost je u našem sećanju uvek posebna. Bezbrižnost i veselje, kada misliš da je sve moguće.

 

Da li vam je ostala u sećanju neka anegdota sa turneja?

 

Mnogo je sećanja i anegdota, nisu sve za javnost, naravno.

 

foto: Ana Bonanno PROMO Novi fosili

Šta vam je svima zajedničko u grupi?

 

Sigurno je zajednička strast prema muzici i potreba da to neko prepozna.

 

Kako vi s tolikim iskustvom i karijerom gledate na današnju muzičku scenu?

 

Mnogo je danas mladih ljudi koji izvanredno pevaju i sviraju. Čini mi se da je veća kriza autora i da se stvaraju pesme kratkog daha.

 

 

Rajko Dujmić, nažalost, neće prisustvovati turneji. Koliku mu podršku pružate u ovim teškim danima?

 

Naravno da nam je žao što Rajko nije u dobrom zdrastvenom stanju da bude s nama. Ali bez brige, na svakom koncertu je velika posveta upravo njemu, kao autoru većine muzike naših pesama kao i mnogim tekstopiscima i pesnicima koji su pisali stihove. Isto tako prisećamo se naših prijatelja koji su preminuli, ali svako od njih je ostavio svoj pečat i trag u grupi.

 

Beograd je grad u koji se rado vraćate. Koja je to sila koja vas privlači ka srpskoj prestonici?

 

Najjača sila je publika koja nas voli.

 

Šta nam spremate?

 

U Sava centru ćemo ispričati i ispevati priču o svih 50 godina grupe. Onako, otpočetka pa do kraja. Mislim da će to biti konačno lep oproštaj od verne publike u Beogradu.

 

 

 

makonda-tracker