glossy intervju

SVI SAMO GLEDAMO U TELEFONE, A EMOCIJE SU SVEDENE NA MINIMUM: Sergej Ćetković iskreno o nedostatku empatije među ljudima i povratku PRAVIM VREDNOSTIMA

0

Popularni crnogorski pevač otvoreno je progovorio o velikom problemu današnjice

foto: Glossy press
foto: Glossy press

Sergej Ćetković u intervjuu za Glossy priča o svojoj najjnovijoj letnjoj pesmi “Pusti probleme”, koju je snimio sa crnogorskom klapom Who See, ali i o moru, inspiraciji i pravim životnim vrednostima, poručujući da je svaki trenutak sa porodicom najbitniji.
 

 

Nova letnja pesma “Pusti probleme” koju ste snimili u saradnji sa crnogorskim sastavom Who See ugledala je svetlost dana. Šta nam možete reći o njoj i kakav to letnji duh želite da prenesete publici?

Poruka ove pesme je da, kad god možemo, moramo da prekinemo ovaj prebrzi tempo svakodnevnice i razmislimo šta su nam prioriteti u životu. Potrebno je da se posvetimo sebi i dragim ljudima, zaboravimo na probleme i prepustimo stvarima zbog kojih se osećamo dobro. Da usporimo, uživamo u životu i iskoristimo svaki momenat za nešto lepo, što nas čini srećnim. Život je jedan, vreme brzo prolazi, a često i ne primećujemo koliko smo opterećeni nebitnim stvarima, a one važne prolaze pored nas. Želeli smo da takvu poruku prenesemo kroz veselu, letnju pesmu koja pokreće i izaziva pozitivne emocije u ljudima. Sudeći po dosadašnjim reakcijama publike, uspeli smo u tome.

 

foto: EVENT MEDIA


Kako je došlo do saradnje sa klapom Who See?

Dugo se poznajemo, prijatelji smo, i uvek je lepo sarađivati sa ljudima sa kojima se razumete i čiji rad poštujete. Deda i Noyz su sjajni momci, smatram da su, trenutno, najbolji crnogorski sastav, autentični su, originalni i pre svega, veliki profesionalci. Dugo smo imali u planu da sarađujemo, ali smo čekali pravu pesmu, koja se, konačno i dogodila. Spojile su se energije, senzibiliteti, dobro su nam se poklopili muzički pravci i sve to je rezultiralo ovim sjajnim singlom, koji se već čuje na mnogim plažama na crnogorskom primorju.

 

foto: EVENT MEDIA


Spot je sniman u primorskom gradu Kotoru. Čija je to ideja bila i koliko lično vi posećujete ovaj gradić?

Spontano smo došli na tu ideju. Kotor je jedan od najlepših gradova ne samo Crne Gore, nego i Evrope, živopisan i jedinstven. Želeli smo da napravimo jednostavan, prirodan, duhovit, letnji spot i prikažemo običan život koji je, u stvari, i najlepši. Uz dobro društvo, ples, more, u ambijentu prelepog grada, verujem da smo spotom na pravi način ispratili sve što smo ovom pesmom želeli da kažemo. Kotor često posećujem, jer je inspirativno i lepo mesto, u kome se uvek osećam kao kod kuće.

 

foto: EVENT MEDIA


Poruka pesme je da se oslobodimo svih problema i da uzalud ne trošimo vreme na nebitne stvari. Šta mislite oko kojih stvari najčešće ljudi gube vreme?

Tokom poslednje decenije, kad je nastupila era pametnih telefona, izgubila se empatija među ljudima. Svi samo gledamo u ekrane, komuniciramo porukama, mejlovima i stikerima, emocije su svedene na minimum, deca ne ispuštaju telefone iz ruku, jurimo za novcem i karijerom, društvene mreže nam diktiraju neki lažni, “idealni” život, status i imidž. Često smo okruženi nebitnim ljudima. Mogao bih da nabrojim još toliko toga. Kada se sve to ostavi po strani, shvatamo da nam je pravi život prazan, a to ne smemo da dozvolimo. Treba se vratiti pravim vrednostima, koje smo, gotovo, zaboravili i životu koji podrazumeva suštinu, a ne formu.

 

foto: EVENT MEDIA


Poručujete takođe i da usporimo tempo života. Šta mislite da li je to danas zaista moguće?

Moguće je. Neće se ništa strašno dogoditi ako na jedan dan isključite telefone, odložite obaveze i sa porodicom ili bliskim ljudima provedete vreme u prirodi, na moru, na nekom lepom ručku, u opuštenoj šetnji ili druženju kod kuće. Sve može da se stigne, ako se čovek dobro organizuje. Obaveze neće pobeći, niti će brige nestati. Samo moramo da naučimo da nam one ne određuju život. Deset minuta više za jutarnju kafu, u kojoj uživate, neće uticati na to da ne stignete da završite sve što vas tog dana čeka, a vama će mnogo značiti.

U kojim situacijama vi kažete: “ Neka ide kako ide, neka bude kako biti mora”, i zbog čega?

Što sam stariji sve više se učim tome. Neke stvari jednostavno ne možemo da promenimo, treba ih prihvatiti onakvim kakve jesu i ne nervirati se zbog toga. Nedavno sam imao koncert u Opatiji. Posle druge pesme, u roku od jednog minuta je krenulo nevreme kakvo nikada nisam video. Morali smo da prekinemo koncert. Rekao sam sebi da neću da se nerviram, održaćemo koncert za nekoliko dana i biće sjajan. Kao mlađi, sigurno bih drugačije reagovao, kidao živce i trošio energiju na ono što ne mogu da promenim. Moramo da pronađemo balans i sačuvamo optimizam, pozitivno razmišljanje, smeh i pogled na svet sa vedrije strane. I da verujemo da će sve biti dobro.

Koje je vaše omiljeno letnje mesto?

Ima ih puno. Uvek se trudim da, kad sam u Crnoj Gori, posebno leti, obiđem što više mesta i gradova u kojima uživam, odmaram, družim se sa prijateljima i porodicom. Svaki grad je posebna priča, svaka plaža, pogled, atmosfera, ljudi, zajednički trenuci koji su najvažniji. Tada, zaista, zaboravim na sve probleme.

 

foto: Event Media


Šta za vas predstavlja more i da li često provodite vreme pored njega?

More je lekovito u svakom pogledu. Trudim se da što više vremena provodim ili na plaži ili u nekoj varijanti pored mora, u nekom restoranu ili na terasi s pogledom. More mi donosi mir, inspiraciju, nekad preko potrebnu tišinu, odmor za sva čula, okrpeljuje, izaziva pozitivne emocije, oslobađa stresa, a vreme provedeno sa porodicom i prijateljima pored mora je neprocenjivo.

Koja vam je prva asocijacija na leto?

More. Zalasci sunca. Dobra hrana i vino. Mediteran. Odmor. Muzika. Druženje sa publikom na letnjim koncertima, na otvorenom, koji uvek imaju posebnu atmosferu.

Omiljena plaža ovog leta vam je...?

Ne mogu da izdvojim jednu. Kao što sam i rekao, trudim se da ih posetim što više, jer na svakoj, iako ih sve odmalena dobro znam, uvek doživim nešto novo i lepo.

 

 

makonda-tracker