Glossy intervju

ZEMLJA GRUVA ZA GLOSSY u susret proslavi jubileja: Naša prva decenija je ZAGREVANJE za ono što će tek uslediti!

0

Popularna beogradska grupa Zemlja gruva ove godine proslavlja jubilarnih 10 godina karijere velikim koncertom koji će održati 8. decembra u SKC-u.

zemlja gruva
zemlja gruvafoto: Kosta Đuraković

Članovi benda, Mc Milovan, Zoe Kida i Konstrakta sumiraju utiske o svojoj prvoj deceniji na muzičkoj sceni, a svako od njih ponaosob otkriva nešto o sebi.

 

Deset godina vašeg postojanja na muzičkoj sceni je prošlo kao tren. Kada sumirate sve, kako gledate i po čemu pamtite vašu prvu deceniju?

 

Zaista je proletelo vreme. Naša prva decenija je zagrevanje za ono što će tek uslediti. Sve ono što je za nama je jedno dragoceno iskustvo, s obzirom da smo na našem putu od početka sami i da sve radimo nezavisno.

 

Za vaš bend je karakteristična i fascinanta žanrovska raznolikost od hip-hopa, preko popa, r’n’b, reggae, soul pa do afro i electro zvuka. Kako uspevate sve da upakujete u jedan šarolik paket koji nazvate „Zemlja gruva“?

 

S obzirom da nas ima minimum troje koji učestvujemo u autorskom radu na pesmama, svako donosi različit muzički afinitet. Kada se sve to spoji dobije se jedan mash up žanrova koji je teško definisati.

 

Kao i u svakom poslu pa i u vašem pogotovu je potrebna ogromna energija, a vi je imate i na pretek. U čemu je vaša tajna, i gde crpite tu energiju?

 

Kada se radi jedan ovako kreativan i nadahnjujući posao, on istovremeno uzima ali i vraća energiju. Stvaranje kao proces oslobađa i čoveka puni pozitivnom energijom i daje mu snagu da ide napred.

 

Koliko je važna sloboda i rasterećenost u vašoj grupi i muzici?

 

Upravo to je najvažnije za svaki kreativni proces.

 

zemlja gruva
zemlja gruvafoto: Kosta Đuraković

Zoe, oprobali ste se u skoro svim profesijama, od šarmantne i harizmatične pevačice popularne grupe, pa do profesorke španskog jezika. Koja vam najviše leži , i u kojoj ste opušteniji?

 

Davno sam shvatila da sam čovek scene i da me zvanje profesora ne inspiriše dovoljno da bih se time bavila. Imam potrebu da stvaram, pišem, pevam, dizajniram i to je ono u čemu najviše uživam.

 

Pored muzike bavite se i dizajnom, da li se možda u tom poslu ogleda vaša najveća kreativnost, i kako vam polazi za rukom da sve ove stvari uspešno postižete?

 

Podjednako su mi inspirativni procesi stvaranja pesme i dizajniranje komada garderobe. Međutim, muzika je mnogo kompleksnija umetnost koja uključuje emocije i priča priču, a samo izvođenje ima terapijsko dejstvo. Kada voliš ono čime se baviš nije ti teško da radiš 20 sati dnevno.

 

Vegetarijanac ste dugi niz godina. Da li ovakav način života ima uticaja na vašu produktivnost u poslovima?

 

Ja sam veoma dugo vegeterijanac tako da se i ne sećam kako je to bilo ranije. Imam dosta energije i dobra mi je krvna slika, haha.

 

MC Milovan
MC Milovan foto: Kosta Đuraković

Milovane, kako je biti šef tolike godine u ovako velikom bendu?

 

Veoma odgovorno u smislu doslednosti i motivacije. Potrebno je stalno davati pozitivan primer, a to nije uvek lako. Pogreši čovek. Godinama se ekipa kristalisala tako da sada imamo jedan novi i podmlađen tim vrlo odgovornih i vrednih ljudi, uglavnom akademaca muzičkog fakulteta.

 

Na koje stvari vi imate najveći uticaj u bendu?

 

Na studio, mix, mastering, gitaru, sve u svemu zvuk benda. Kreativni deo gledamo da očuvamo u svoj svojoj autentičnosti jer verujemo da je to osnovna vrednost naše muzike.

 

Koja vam je druga zanimacija pored „Zemlje gruva“?

 

U Zemlji gruva ima dovoljno zanimacije, kako za mene tako i za moje saradnike, otuda ni ne tražim drugu.

 

Konstrakta
Konstraktafoto: Kosta Đuraković

Konstrakta, kako izlazite na kraj sa svim obavezama i ulogama u životu?

 

Volim sve što radim pa mi nije teško.

 

Da li Lena i Nikola slušaju maminu muziku?

 

Lena i njene drugarice slušaju i prate, a Nikola voli malo drugačiji zvuk.

 

 

makonda-tracker