beskrajna tuga

POTRESNA ispovest Milića Vukašinovića: Kriv sam jer sam verovao Maji, živim samo zbog unuka

0

Čuveni muzičar prvi put nakon ćerkine smrti otkriva kroz kakve muke i probleme je prolazio u pokušaju da je spase od pakla droge, navodi u čemu je sve njegova krivica i ističe da su mu unuci motiv da živi dalje.

Milić Vukašinović
Milić Vukašinovićfoto: Zorana Jevtić

Prošle su dve nedelje otkako je Maja Avdibegović, ćerka muzičara Milića Vukašinovića (68), pronađena bez svesti u njegovom stanu u Sarajevu u 35. godini, a on se s tom činjenicom i dalje ne miri. Nakon što je primio strašnu vest, čuveni doktor za rokenrol prvo je pomislio da mu se jedinica predozirala heroinom jer je bila teški zavisnik na lečenju, međutim, obdukcioni nalazi utvrdili su da je došlo do gušenja prilikom mešanja jake kafe s pojačanom dozom lekova. Vukašinović je tek nakon Majine sahrane postao svestan tragedije, od koje mu je, kako dani odmiču, sve teže i teže. U ispovesti za Glossy opisuje s kakvim se sve problemima susretao poslednjih dvadeset godina zbog ćerke, ali i šta je i sam preživljavao kada se borio s najtežim porocima.

 

Koliko je bila teška borba tokom koje ste pokušavali da Maja pobedi zavisnost?


- Najveći problem svih roditelja koji se suočavaju s detetom narkomanom jeste taj što kasno otkriju da im je dete zavisnik, kao što smo Majina mama Vera i ja kasno shvatili da je na heroinu. I to zavisnik koji nije dao da se kaže da je narkoman, pa bi svaki put ako nagovestimo da je u problemu, dobijala nervne napade, uz stalna obećanja da neće više koristiti iglu.

 

Milić sa ćerkom Majom
Milić sa ćerkom Majomfoto: Privatna Arhiva

Kako ste je nagovorili da krene s lečenjem?


- Prvi put je pristala da ide da na lečenje u bolnicu Koševo kada je i njen tadašnji dečko, koji je i navukao na iglu, pristao da idu zajedno, ali je on posle sedam dana pobegao iz bolnice i sve se nastavilo po starom. Drugi put se lečila zajedno s bivšim mužem, s kojim ima decu. Nisu bili u bolnici, već su svako jutro išli po metadon. Nakon mesec dana trebalo je da budu čisti, međutim, njen bivši muž nije izdržao ni 10 dana i vratio se na iglu, a onda i ona, s tim što je nama stalno pričala da se skinula i da nije više na heroinu. To laganje se produžilo maltene do današnjih dana, s kratkim periodima kada je stvarno apstinirala od heroina, ali je onda uzimala neke sintetičke droge od koji joj se psiha potpuno izmenila i imala je halucigene faze.

Da li je Maja kao dete bila labilna osoba?

 

- Bila je vrlo vesele prirode i veoma inteligentna, čak je naučila da čita sa tri godine, pa čak i titl na televiziji dok zajedno s nama gleda neki strani film. Ako bih napravio neki bezobrazluk, ona bi pitala "Šta kažeš?", a ako bih je nešto slagao, tačno bi ponovila bezobrazluk koji sam hteo da sakrijem od nje, po čemu sam zaključio da zna da čita, i to "titlove koji brzo promiču". Do njene treće godine imali smo problem jer nije imala nikakvu potrebu za hranom i odbijala je da jede, mogla je da bude samo na vodi iz flašice, pa smo se Vera i ja dovijali kako da je zabavimo i nahranimo kroz igru, da ne primeti da je usput i jela, što je kasnije kod nje moralo da pređe u izrazitu razmaženost jer smo morali sve da joj popuštamo samo da bi bila sita. Ta razmaženost joj je, pored njenog čvrstog karaktera, ostala kao karakterna crta i kad je odrasla, što se obično zove svojeglavost.

 

Milić Vukašinović
Milić Vukašinovićfoto: Zorana Jevtić


Kada se prvi put susrela s drogom?

 

- Tri godine nakon rata zaljubila se u jednog lepog dečka, bubnjara, koji je u stvari navukao na iglu i s njim je kasnije raskinula zato što nije hteo da imaju decu. Potom je ušla u vezu sa svojim bivšim mužem, teškim narkomanom, i s njim je dobila dvoje prekrasne dece. Ni to joj nije bilo dovoljno jak motiv da se konačno potpuno skine s droge, mada jeste pauzirala tokom trudnoće i nakon porođaja, ali se kasnije uvek vraćala, i to najviše zbog muža, koji je i dalje neizlečiv slučaj. 

 

Koliko ste kao roditelj propatili zbog svega toga?

 Samo ko ima dete narkomana zna kakav je to pakao od života. Takav pakao da ti ponekad dođe da ubiješ sopstveno dete ili da namerno pustiš da se predozira, da skrati muke i sebi i nama."

NASTAVAK PROČITAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI

makonda-tracker