Zlikovac kojeg ćete obožavati

Džulijen Mur: Sve je farsa!

0

U susret premijeri filma Kingsmen: Zlatni krug, koji u naše bioskope stiže 21. septembra, slavna glumica govori o atraktivnoj zloći koju glumi, saradnji s Metjuom Vonom i svetu Popilenda, u kom se svi pretvaraju.

foto: Promo
foto: Promo

Dobar zlikovac izuzetno pridonosi uspehu, smatra reditelj Metju Von. Nakon što je pomerio granice sa Semjuelom L. Džeksonom, on se ponovo opredelio za tu drastičnu meru, te osmislio još jedan lik koji će publika obožavati da gleda u ulozi zloće... Upoznajte Popi Adams, koja živi u Popilendu, u divljinama Kambodže.

 

Kako bi u najboljem svetlu dočarao svetu ovu neverovatno ludu ženu, koja će smelo izaći na crtu i samom Kingsmenu, Metju se za pomoć obratio glumici Džulijen Mur. Ona i te kako važi za jednu od najboljih, spremnih na sve.

Džulijen Mur je, tim povodom, govorila o Popi, o tome kako je bilo snimati u Popilendu, i još mnogo, mnogo toga...

foto: Promo

Kako ste se upleli u čitavu "Kingsman: Zlatni krug" priču?

Družim se sa Kolinom Firtom. Stigao mi je mejl od njega u kojem mi je napisao kako Metju (Von) želi da razgovaramo o nastavku Kingsmena. Zanimalo ga je da li mi se Kingsmen uopšte dopao, rekla sam da jeste. Sve mi se to veoma dopalo, znate, u jednom trenutku me je pozvao i rekao 'Imam ideju za negativca u drugom Kinngsmenu i želim da ga ti igraš'. Sve je to išlo preko Kolina."

Da li ste fan originala?

O Bože, da. Apsolutno. Posmatrano sa strane mesta, sve je nekako drugačije. To je... putovanje. To je neki žanr koji se ne viđa često. Ima akcije, humora, ali i konkretne inteligencije. U prilici ste da se poigravate sa žanrom, tako da je od velike pomoći ukoliko ste upućeni u takve filmove inače."

Kako ste "pronašli" Popi?

Mnogo toga je već bilo u scenariju. Tako sam i razaznavala da li nešto mogu da učinim ili ne, odnosno znala sam šta mi lik poručuje. Smešna je, ali je totalni sociopata. Ono što se meni dopalo je njena želja. Ona je poslovna žena, koja želi da je kao takvu i znaju. Takođe, strašno je interesuje pop kultura, nedostaje joj, pa je očajna u tome da je povrati. Sve što se nalazi u tom njenom svetu je upravo tu kako bi se ona osećala što više kao kod kuće. To je bilo veoma interesantno."

Ona je vrlo slojevit lik, njena sama pojava je vrlo atraktivna...

Bez obzira na sve, njoj je to zapravo - normalno. Ona je jedina u tom svom svetu, tako da ona i nema osećaj baš, prosto rečeno ne zna za drugo. Megalomanijak je kao i svi veliki zlikovci. Tokom odrastanja, film koji sam obožavala bio je originalni Supermen. To kako je Džin (Hakman) igrao Leksa Lutera kraj svoje parnetrke - bili su toliko smešni i realni u isto vreme, ali opet istinski zlikovci. To je bilo nešto što sam sve vreme pokušavala da izvedem. "

foto: Promo

Da li je ona predani zlikovac?

Nije baš, ne. Ona svoje ruke ne prlja. Ona ima ljude koji umesto nje obavljaju prljavi deo posla. Kao u Bondu. Imate sve one spravice koje se pretvaraju u svašta, na primer cipela koja je i gliser, taj neki 'fazon'... U mom slučaju, nekome je data ruka koja postaje pravo oružje, a ja imam sve te pse robote; u pitanju su ljudi koji su toliko bogati da mogu da imaju šta god da požele."

Ali Popi opet ima svoj veliki plan, koji bi trebalo da prouzrukuje komešanje u publici, tako je makar Metju isplanirao.

Stvar koja je interesantna je da u ovim filmovima, svi zlikovci poseduju određenu racionalnost u sebi. Sem Džekson je u prvom delu bio zaštitnik životne sredine koji je više mario za životnu sredinu nego o ljudskom životu. U ovom delu, Popi ima skoro u potpunosti dobre ideje, ali ipak 'odlazi u drugu stranu'. Osećate da postoji poenta (u tim njenim idejama) ali ona ide ka tome da zaradi što više novca. Altruizma - nula."

Popi dosta vremena provodi u Popilendu... Kako je bilo vama, kao glumici, da hodate tim svetom koji se sastoji od toliko dobro osmišljenih detalja?

Set je predivan. Dizajn je neverovatan. Bilo je zaista fantastično. Čitav taj svet nalazi se u sred džungle, ima bioskop, kuglanu, kuhinju, a opet sedite u centru svakojake prljavštine i prašine. Napolju smo i bili. To je dalo preko potrebni osećaj prema samom mestu. Ali uvek napominjem - mi se sve vreme pretvaramo. Sve je to farsa. I to činimo bez obzira gde se nalazili."

Metju je pojasnio Popi kao "dušicu koja se vremenom iskvarila". To se svakako odrazilo i na njen stil odevanja. Koliko ste blisko sarađivali sa Arijanom Filips, što se toga tiče?

Arijana je super. Metju je želeo veoma klasičan look. Ženstvenost. Mnogo toga bilo je osmišljeno po ugledu na određeno vreme. Pošto smo obe iz Amerike, Arijana i ja smo savršeno razumele to, ali smo želele i da uklonimo vreme iz lika, na neki način. Ja sam želela da se odeća pomera, da ima život, da tkanina diše, i eto tog našeg osećaja lakoće. Postala je vrlo specifična, ženstvena za tili čas, svojstvena našoj kulturi."

Kako je bilo raditi sa Metjuom?

Bilo mi je zadovoljstvo raditi sa nekim ko je toliko kreativan, povezan sa svetom koji želi da stvori. Jednostavno, on je takav. Sve je bilo vrlo neobično, i bila sam veoma uzbuđena kada je trebalo da zakoračim u čitav taj svet. Volim to što ga je briga, i što ga zanima apsolutno svaki detalj. On vidi sve što se dešava, ništa mu ne može promaći, i sve želi da uradi baš onako kako treba. Film je bio njegova beba. Vrlo je oprezan, pažljiv... Imao je potpunu kontrolu nad svime i nigde se nije dogodilo da je u nečemu preterao, iako u filmu ima svega i svačega."

foto: Promo

 

makonda-tracker