put prepun izazova

Životna priča Debi Rejnolds: Srce je puklo od tuge

0
Jedna od najvećih diva zlatnog doba Holivuda preminula je samo dan nakon što je svet napustila njena ćerka Keri Fišer. Glumica koja se proslavila filmom Pevajmo na kiši, preživela je tri razvoda i tri bankrota, izdaju najbolje prijateljice Elizabet Tejlor koja joj je preotela muža, ali ni u poodmaklim godinama nije je napuštala energija i entuzijazam za životom

 

foto: Profimedia

Buran brak

 

Sredinom pedesetih prošlog veka zaljubila se u četiri godine starijeg pevača Edija Fišera, uverena da će s njim provesti ostatak života.

 

- Iz ove perspektive gotovo da bih mogla umreti od smeha, ali tada sam mislila da je brak svetinja i da se razvode samo nenormalni ljudi. Kad sam se 1955. udala za Edija, mislila sam da ćemo ostati zajedno do smrti. Ne zaboravite, mama me odgajala prema crkvenim kanonima i premda sam glumica, u nekim pogledima na život nisam se odmakla od njenih stavova – objasnila je kasnije. Mladi par dobio je 21. oktobra 1956. ćerku Keri, a već sledeće godine i sina Toda. Fišer je zarađivao milione u vreme kad je godišnja radnička plata u SAD iznosila tek 2.000 dolara, a Debi je po filmu dobijala i po 200.000 dolara, pa su uskoro kupili velelepnu vilu u Los Anđelesu. Međutim, porodična idila nije dugo trajala. Naime, Debi je bila dugogodišnja prijateljica glumice Elizabet Tejlor, a Edi Fišer najbolji drug tadašnjeg Elizabetinog supruga, producenta Majkla Toda. Zapravo, Fišer je bio venčani kum Majklu Todu kad se posle dva neuspešna braka 2. februara 1957. i treći put oženio.

 

Životna priča Tome Zdravkovića: Život na dnu ispijene čaše

 

Debi je godinama kasnije opisivala kako je i sama bila opčinjena ovom lepoticom ljubičastih očiju, baš kao mnogi muškarci i žene toga vremena.

 

- Ja sam bila tek početnica i nismo bile slične ni po jednoj osnovi, ali odlično smo se slagale jer sam ja bila zadivljena što idem na časove sa Elizabet Tejlor. Ako je iko nekad rekao da nije zadivljen njom, taj je lagao ili je bio slep – tvrdila je Debi. Supružnici su zajedno sa Elizabet i Majklom često izlazili učetvoro, išli na letovanja, odmore i deca su im se igrala zajedno. Upravo na jednom odmoru sa Liz i Majklom, Debi je začela drugo dete sa Edijem. Sina su nazvali Tod, po svom dragom prijatelju. Kada je Majkl Tod poginuo u avionskoj nesreći 1958, Elizabet je bila skrhana. Naime, njen suprug je 22. juna te godine krenuo privatnim avionom iz Los Anđelesa u Nju Meksiko, pomalo nesrećan što i Liz nije mogla da pođe s njim. Elizabet je, naime, imala povišenu temperaturu, pa je u poslednjem trenutku odustala od putovanja. Kako se pokazalo, bolest joj je spasla život. Nepun sat nakon poletanja Tod je obavestio kontrolu leta da je njegovom avionu otkazao jedan motor i letelica je u sledećih nekoliko minuta nestala s radara. U kasnim popodnevnim satima pronađene su krhotine aviona razbacane u krugu od nekoliko stotina metara. Poginuli su pilot i sve troje putnika, a potraga za njihovim telima trajala je danima. Toda su identifikovali po ostacima vilice, venčanom prstenu i paru dugmadi za manžetne koje mu je za Božić poklonio Edi Fišer.

 

foto: Profimedia

Dvostruka izdaja

 

Da bi joj pomogla da se izbori sa situacijom, Debi je ponudila da uzme kod sebe njeno troje dece, a svog muža Edija poslala je da živi s njom. Već posle dve nedelje Elizabet i Edi otišli su na put. To je označilo početak njihove afere i potonji brak, u jednom od najsočnijih skandala u istoriji Holivuda. Pričajući o ovoj izdaji muža i najbolje prijateljice, Debi Rejnolds je u intervjuu za Dejli mejl 2010. otkrila kao je bila zaslepljena njihovom tajnovitošću.

 

Poslednji let Petra Pana: Životna priča Milorada Mandića Mande

 

- Da je bio bilo ko drugi, ne bi me iznenadilo. Ali sve to je bilo prilično skandalozno jer ih nimalo nije zanimalo da li će mene povrediti. Sada, kada pogledam unazad, potpuno ih razumem. Ko bi propustio Elizabetu? Nijedna živa žena nije bila lepa kao ona. U početku nisam ništa slutila. Na neki način, bila sam srećna što Edi može da pomogne Elizabet jer sam shvatala koliko joj je teško. Međutim, kad sam jedne večeri, gotovo u gluvo doba noći pozvala Elizabet, s druge strane žice začula sam glas svoga muža i sve mi je postalo jasno. Čula sam i njen šapat kad ga je pitala ko zove, a onda njegov uspaničeni glas. Rekla sam mu: Edi, skloni se i daj slušalicu Elizabet, na šta mi je on energično odgovorio: Debi, Liz i ja se volimo, i ja želim razvod. Skamenila sam se od užasa. Te reči godinama su mi odzvanjale u glavi – priznala je Debi Rejnolds u intervjuu 2010. godine.

 

Uprkos osudi javnosti, Tod se razveo od Debi i nedelju dana pošto je razvod postao pravosnažan, 12. maja 1959, postao je četvrti muž Elizabet Tejlor. Tada nije mogao ni da sluti da će njihov brak potrajati nepunih pet godina i da će se ćudljiva Liz posle njega udavati još četiri puta. Nije ni on zaostajao: ženio se još triput, a brakovi su mu trajali sve kraće. Svoj burni život opisao je u dve autobiografije: My Life, My Loves i Been There, Done That, u kojoj je eksplicitno opisao sve veze i skandale od kojih nije zazirao ni u zrelijem životnom dobu. Nakon što je druga knjiga objavljena, njegova ćerka Keri, koja je u to vreme priznala kako je imala mnogo problema s odrastanjem uz slavne roditelje i da je zbog droge i težeg oblika bipolarnog poremećaja duže vreme boravila na psihijatrijskom lečenju, izjavila je:

 

makonda-tracker