Brutalno iskrena

Marina Abramović o odrastanju u Beogradu: Majka ju je gađala pepeljarom, pokušala je za izvrši samoubistvo, a to je samo deo potresne ispovesti

0
Umetnica Marina Abramović otkrila je da je roditelji nikada u životu nisu poljubili niti pohvalili.

 

foto: Profimedia

 

Status kvo u njihovoj vezi trajao je još dve godine. Par je u to vreme od prijatelja i javnosti skrivao činjenicu da im je veza u raspadu. Uskoro je Abramovićeva priznala Ulaju da ga vara s jednim francuskim piscem, na što joj je on takođe otkrio identitet svoje ljubavnice. Nakon priznanja pitala ga je da li želi li s njom i svojom ljubavnicom da ima seks utroje, na što je on pristao. Tu je situaciju opisala kao prilično bolnu:

Bilo je poput jednog od mojih performansa, samo što je to bio stvarni život. Nisam htela da to bude stvarno. Nisam osećala ništa. Kaže se da ljudi koje, na primjer, udari bus i zbog toga izgube nogu ne osećaju bol jer njihovi živci jednostavno ne mogu preneti toliki bol mozgu. Namerno sam se odlučila na taj potez da ga oteram od sebe. Ali cena je bila vrlo visoka."

Marina Abramović: Naterala Džej Zija da repuje šest sati

 

Frustracije zbog toga što su mediji Marinu prikazivali većom umetnicom nego Ulaja, nošenje s bolestima, obostrane nevere, pa čak i nasilje doveli su do kraja idile u kojoj je par godinama živio. Na kraju je, kaže Abramovićeva, najtužnije od svega bilo što im je veza propala zbog njihova svakodnevnog života.

Za mene, privatni je život takođe bio deo posla. Naša suradnja se uvek vrtela oko žrtvovanja svega za neku veću ideju. Ali na kraju, spotaknuli smo se o nešto što je naspram naših ideja bilo jako maleno."

 


 

makonda-tracker