Brutalno iskrena

Marina Abramović o odrastanju u Beogradu: Majka ju je gađala pepeljarom, pokušala je za izvrši samoubistvo, a to je samo deo potresne ispovesti

0
Umetnica Marina Abramović otkrila je da je roditelji nikada u životu nisu poljubili niti pohvalili.

 

foto: Profimedia

 

Dok je Ulaj prelazio preko pustinjskog dela Zida, koji je puno pristupačniji, Abramović se penjala po planinama

“Sastanak nije bio onakav kakvim smo ga zamislili. Umesto da vidim Ulaja kako hoda prema meni iz suprotnog smera, zatekla sam ga kako me čeka na tački između dva hrama. Tamo je bio tri dana. A zašto je stao? Mesto mu se činilo kao savršeno za dobru fotografiju. Ja nisam marila za kvalitet fotografije. Prekršio je naš koncept iz estetskih razloga."

U to je vreme prevoditeljka koja je putovala s Ulajem s njim već zatrudnela, a nekoliko meseci kasnije su se i venčali. Međutim, početak njihova kraja bio kada su izvodili “Nightsea Crossing”, u kojem su u danima po osam sati dnevno sedili u stolcu jedno nasuprot drugom i gledali se u oči. Ulaj zbog bola u abdomenu nije uspeo da izdrži do kraja, a Abramovićeva je izvela performans onako kako su ga zamislili. Osećao se poniženo.

 

Lejdi Gaga potpuno gola za kampanju Marine Abramović

 

Nekoliko meseci nakon performansa Ulaju su dijagnostikovani problemi s diskom:

Njegova su leđa bila u delikatnom stanju i zbog toga više uopše nismo imali seksualni život. Godinu dana sam mu bila medicinska sestra, a ništa što sam učinila nikada nije bilo dovoljno dobro za njega. Bila sam povređena i ljuta.”

makonda-tracker