Brutalno iskrena

Marina Abramović o odrastanju u Beogradu: Majka ju je gađala pepeljarom, pokušala je za izvrši samoubistvo, a to je samo deo potresne ispovesti

0
Umetnica Marina Abramović otkrila je da je roditelji nikada u životu nisu poljubili niti pohvalili.

 

foto: Fonet

Kada je bila 14-godišnjakinja, namerno je krenula da prereže venu, ali ju je baka pronašla i sprečila, a majci nisu nikad rekli.

 

Legla je i usred zapaljene petokrake zvezde, skoro se ugušila.

Uvek sam osećala strah, i s tim osećajem sam se suočavala u svojoj umetnosti. Zvezda petokraka je bila u svakoj školskoj knjizi. Bila je simbol restrikcije i kontrole, i želela sam se osloboditi toga tako da se suočim s ovim simbolom”.

Kada je njena majka otkrila što joj sve ćerka radi u ime umetnosti, bacila joj je staklenu pepeljaru u glavu, rekla je da joj je "dala život" i da će joj ga sada “uzeti”.

 

Marina Abramović: Džej Zi me je iskoristio, bilo je tako surovo!


Je li odmah znala o čemu je njena umetnost?

Kada ste mladi umetnik, nemate pojma što radite. Svaki umetnik koji kaže da to zna, laže. Mislim da je kod mene, a to mi je postalo jasno nakon pisanja knjige, bio ključan i dominantan nedostatak ljubavi u obitelji i pokušaj da tu obitelj stvorim s umjetničkim svijetom. Psihoanalitičari bi rekli kako je reč o jasnoj slici. Međutim, tako se nije činilo na samom početku".

Često se, uostalom, citira njena izjava: “Volela bih umreti bez straha i ljutnje. Učiniću sve što je u mojoj moći da to i postignem”.

 

makonda-tracker