Brutalno iskrena

Marina Abramović o odrastanju u Beogradu: Majka ju je gađala pepeljarom, pokušala je za izvrši samoubistvo, a to je samo deo potresne ispovesti

0
Umetnica Marina Abramović otkrila je da je roditelji nikada u životu nisu poljubili niti pohvalili.


 

foto: Profimedia

 

Postojala je privlačnost među nama, ali nije bio dobar u krevetu, sve dok slučajno nisam zatrudnela s njim. Tada je postao potentan".

Neša, kojeg opisuje u knjizi, beogradski je umetnik Neša Paripović, koji je bio u braku sa umetnicom između 1971. i 1976, i koji se o onome o čemu piše Marina Abramović nije još izjasnio.

 

Umetnica u autobiografiji opisuje i svoj boravak u Zagrebu (poznato je i da je bila bliska s Tomislavom Gotovcem):

Diplomirala sam u leto 1970. i otišla u Zagreb, na postdiplomski studijima kod Krste Hegedušića. Bila je velika čast da vas Hegedušić odabere, imao je samo osam studenata u klasi. Bio je stariji čovek, poznat po slikama seljaka i pejsaža sa poljima useva. Nije baš prirodni spoj nas dvoje. Međutim, i Džekson Polok je studirao sa Bentonom. Sviđao mi se Hegedušić. Rekao je dve stvari koje pamtim: postaješ dobar u crtanju kada desnom rukom možeš napraviti divnu skicu, a da ne gledaš. Drugo, ne laskaj sebi da imaš ideje. Ako si dobar umetnik, možeš imati jednu ideju, najviše dve za života. I bio je u pravu".

Porodična večera: Kim Kardašijan i Marina Abramović uživaju u društvu holivudskog džet seta! (FOTO)

 

Nakon boravka u Zagrebu, udala se za Nešu.

 

Prvi radikalniji performans izvela je u Edinburghu, “Ritam 10”, raširila je prste ruke i igrala se nožem, svaki put kada bi se ranila, popila je žestoko piće (inače nikad ne pije), uzela ponovno nož, i nastavila.

 

U doba kada je izvela navedeni performans, živela je vrlo konzervativnim životom, u Beogradu, u stanu sa svojom majkom, a kući je morala da dođe do deset naveče. I nakon “Ritma 5”, morala je da trči kući, i uvući se u krevet.

 

Nakon što se probudila i nakon što ju je baka ugledala, ispustila je doručak na pod:

Mislila je da vidi đavola, izgledala sam vrlo loše. Taj je dvostruki život bio posve lud".

Mediji su, većina njih, pisali nakon tog performansa da joj je mesto u ludnici. Da li ju je to pogodilo?

“Ne. Verovala sam onim ljudima koji su bili oko mene”.

makonda-tracker