da li je ovo kraj mukama?

Poznati podržali Dženifer Aniston: Njeno pismo svako mora makar dva puta da pročita (FOTO)

0
Pismo slavne glumice Dženifer Aniston o tome koliko svet vrši pritisak na nju da se ostvari kao majka protutnjalo je svetom i ganulo milione ljudi. Među onima koji su javno reagovali bilo je i slavnih.

 

foto: Profimedia

Prošlog meseca sam posebno shvatila koliko ženu definišemo na osnovu njenog bračnog ili roditeljskog statusa. Sama činjenica da mediji trenuto troše velike količine resursa kako bi otkrili da li sam ja trudna (po milioniti put, ali ko još broji) govori u prilog tome da ženu smatramo na neki način nekompletnom, neuspešnom ili nesrećnom ako nije udata ili nema dete. Umesto o velikim stvarima, kao što su masovna ubistva, veliki požari, velike odluke Vrhovnog suda, predstojeći izbori i druge bitne teme, tabloidi se koncentrišu na ovo.

 

Ko koga kopira: Dženifer Aniston i Džulija Roberts u istom izdanju, kojoj bolje stoji? (FOTO)​​​​​​​

Evo šta želim da kažem: potpuni smo sa partnerom ili bez njega, sa detetom ili bez njega. Možemo sami da donosimo odluke šta je to nama lepo na našim telima. To je naša i samo naša odluka. Hajde da donesemo tu odluku za sebe i za sve devojčice koje se ugledaju na nas širom sveta. Hajde da donesemo tu odluku svesno, izvan tabloidne buke. Ne moramo da budemo udate ili da postanemo majke da bismo bile ostvarene. Možemo same sebi da napravimo ’živela je srećno do kraja života’ kraj.

 

Dosadilo mi je da budem deo tog narativa. Da, možda ću postati majka jednog dana i, kad sam već potpuno iskrena, ako se to nekad i desi, ja ću vam to prva saopštiti. Ali ne želim da postanem majka zato što se osećam kao da mi nešto fali ili da nisam kompletna, kao što bi naša kultura vesti o poznatima želela da verujete. Nervira me što treba da se osećam loše jer mi se telo menja, ili zato što sam pojela hamburger za ručak, ili zato što sam slikana iz čudnog ugla i zbog toga prozvana jednom od ove dve stvari: ’trudna’ ili ’debela’. Da ne pominjemo onaj bolan osećaj kada prijatelji i kolege krenu da mi čestitaju na fiktivnoj trudnoći, što se često dešava po desetak puta tokom jednog dana.

 

Otkrila tajnu savršenog izgleda: Ovako trenira Dženifer Aniston


Kroz sve ove godine iskustva naučila sam da se praksa tabloida, iako jeste opasna, verovatno nikada neće promeniti. Ali može da se promeni naša svest i reakcija na toksične poruke koje se kriju u tim naizgled bezazlenim pričama koje nam se serviraju kao istina i oblikuju ideju o tome ko smo i ko treba da budemo. Mi možemo da odlučimo koliko da verujemo u ono što nam je posluženo i možda će, jednog dana, tabloidi morati da pogledaju svet kroz drugi, humaniji objektiv“, napisala je slavna glumica i izazvala reakcije mnogih slavnih kolega.

Prvi je pohvalu - i to fenomenalnu - dao njen suprug Džastin Teru.

 

makonda-tracker