zvezde iz drugog ugla

Najveći skandali u ISTORIJI MET GALE: 8 trenutaka koji su bacili modu u drugi plan (uključujući ONAJ napad u liftu)

0

Kada je u pitanju Met gala, nenadmašni glamur koji zvezde spremaju za najvažnije modno veče u godini uvek je tema broj jedan, ali poznate ličnosti uspele su u nekoliko navrata da zasene čak i bajkovite kreacije...

Bijonse 2014, pred najpoznatiji incident na Met gali
Bijonse 2014, pred najpoznatiji incident na Met galifoto: EPA/JUSTIN LANE

U ponedeljak, 6. maja održaće se Met gala, tradicionalno godišnje gala veče koje se organizuje u njujorškom Muzeju umetnosti Metropoliten.

 

Met gala 2024. godine – glavne zvezde & tema


U pitanju je najglamurozniji događaj na svetu, koji okuplja najznačajnija imena iz sveta zabave, mode, biznisa, sporta i politike, a urednici magazina Vogue Ani Vintur će se kao kopredsedavajući pridružiti Dženifer Lopez, Zendeja, Kris Hemsvort i Bed Bani, dok su počasni predsedavajući kreator Džonatan Anderson, kreativni direktor modne kuće Loewe, i Šu Ču, izvršni direktor kompanije TikTok.


Ovogodišnja tema Met gale je "Uspavane lepotice: Buđenje mode", a zvanični dres kod je "bašta vremena", što znači da možemo da očekujemo mnogo cvetnih dezena i interesantnih vintidž kreacija luksuznih brendova.

1 / 8 Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Met gala tradicionalno je veče koje se željno iščekuje i o kom se još dugo priča, a u svojoj istoriji imalo je nekoliko momenata za pamćenje – kako na crvenom tepihu, tako i kada su slavni nestali iza vrata Metropolitena.

Najveći skandali u istoriji Met gale


Dok čekamo da vidimo šta su nam zvezde spremile za Met galu 2024, prisećamo se nekih skandala koji teško da će biti zaboravljeni...


Bijonsina sestra napala Džej Zija


Kada čujete reči "skandal" i "Met gala" u istoj rečenici, vrlo je verovatno da će vam prva asocijacija biti snimak nadzorne kamere na kom vidimo Solanž Nouls kako udara svog zeta Džej Zija.

Portal TMZ objavo je 2014. godine nakon Met gale snimak iz lifta u kom se vidi kako se pevačica Solanž besno svađa sa svojim zetom i uglednim reperom Džej Zijem, nakon čega i fizički nasrće na njega.

 

U jednom momentu, čak je i obezbeđenje intervenisalo kako bi odbranilo repera, a najprepričavaniji trenutak je onaj u kom Bijonse, Solanžina sestra i Džej Zijeva supruga, stoji pored njih "mrtva ladna" i namešta haljinu.

1 / 5 Foto: EPA/JUSTIN LANE

Da sve bude još komičnije, iz lifta su izašli kao da se nije dogodilo baš ništa, a deset dana kasnije porodica se oglasila saopštenjem u kom su istakli da su rešili sve nesuglasice da je u pitanju privatna stvar.


Nakon incidenta, pričalo se da je Solanž dozlogrdilo da gleda repera i biznismena kako vara njenu sestru, što nikada nije potvrđeno, a danas su oni u odličnim odnosima.

 

Solanž Nouls pre napada na Džej Zija na Met gali 2014.
Solanž Nouls pre napada na Džej Zija na Met gali 2014.foto: EPA/JUSTIN LANE

Imali smo nesuglasicu. Pre i posle toga, bili smo kul. To je moja sestra. Ne svastika, ne, moja sestra. Tačka – rekao je Džej Zi potom.


(Ne baš) zabranjeno pušenje


Slavnima je dozvoljeno mnogo toga, ali ne i da ugrožavaju neka od najvažnijih umetničkih dela u istoriji čovečanstva, koja su izložena u Metropolitenu.

Zato je na mnogo mesta naznačeno da je pušenje zabranjeno, a 2017. nekoliko poznatih ličnosti je odlučilo da ignoriše ovo pravilo.

 

Pušenje na Met gali
Pušenje na Met galifoto: Twitter

Dakota Džonson, Bela Hadid, Rami Malek, Mark Džejkobs, Stela Makartni, sestre Olsen i drugi sakrili su se u kupatilu, neki od njih seli na pod u svojim skupocenim stajlinzima i zapalili cigarete, a donatori Muzeja bili su zgroženi i uvređeni ponašanjem gostiju Met gale.

Oglasili su se istoričari umetnosti, lekari, pa i uprava Metropolitena, koja je najavila korake za sprečavanje da se ovaj incident ponovi.

Madona u svom stilu

 

Madona je uvek Madona – bez kočnica, granica i opterećivanja normama.
Zato njeni fanovi nisu bili šokirani kada je na Met galu 2016. došla u Givenchy haljini od crne čipke koja joj je otkrila zadnjicu.

Moja haljina na Met galu je bila politička izjava koliko i modna. Činjenica da ljudi zapravo misle da ženi nije dopušteno da pokaže svoju seksualnost i da bude avanturističkog duha posle određenih godina je dokaz da i dalje živimo u ejdžističkom i seksističkom društvu – rekla je Madona i nastavila po svom, kakvu je i svet i obožava.

 

Dvolična poruka političarke


Na Met gali 2021. godine, Aleksandrija Okasio Kortez, najmlađa kongresmenka u Americi, pojavila se u haljini u stilu venčanice s porukom "Oporezujte bogate" na leđima.

 

Aleksandrija Okasio Kortez u kontroverznoj haljini na Met gali
Aleksandrija Okasio Kortez u kontroverznoj haljini na Met galifoto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Ovo je naišlo na lošu reakciju javnosti jer je političarka rešila da uputi ovaj apel na događaju koji okuplja milionere i milijardere , a i sama je nosila skupocenu kreaciju. Samo za kartu za ulaz na Met galu potrošila je oko 30.000 dolara, prema navodima američkih medija.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jess Davies (@_jessdavies)


Kim Kardašijan uništila haljinu Merilin Monro


Nije tajna da je Kim Kardašijan od detinjstva maštala da bude gošća Met gale, što je prvi put uspela tek kao pratilja Kanjea Vesta 2013. godine, kada je ismejana jer je došla u poodmakloj trudnoći i komičnoj haljini.

 

Kim Kardašijan prvi put je na Met gali bila kao '+1' Kanjea Vesta, dok je nosila ćerku Nort
Kim Kardašijan prvi put je na Met gali bila kao "+1" Kanjea Vesta, dok je nosila ćerku Nortfoto: EPA/JUSTIN LANE

Uskoro je dobila i sopstvenu pozivnicu i maltene pretvorila svoj život u misiju da bude ne samo neko ko zaslužuje da bude na Met gali već i najveća zvezda događaja i iz godine u godinu fascinirala izuzetnim primerima visoke mode.

Tako je 2022. rešila da nadmaši čak i sebe, ponevši haljinu Merilin Monro, i to onu u kojoj je filmska diva 1962. godine otpevala "Srećan rođendan, gospodine predsedniče" Džonu F. Kenediju.

1 / 10 Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Sita se Kim ispričala o tome kako je brzo smršala da bi mogla da je obuče, fotografisala se "za sve pare", a potom je u Muzej "Riplijevo verovali ili ne" vraćena toaleta rašivena u predelu zadnjice .

Ona je zapravo bila premala Kim, pa su je da bi bilo prostora za njenu prepoznatljivu zadnjicu, a starleta je sve vreme prekrivala belom bundom rascep.


Oskarovcu nisu dali da uđe


Britanski glumac Edi Redmejn bio je jedna od najvećih senzacija u vreme kada su njegovoj supruzi Hani Begšo i njemu rekli da ne mogu da uđu na Rijanin afterparti nakon Met gale. Sve se dogodilo 2017. godine.

 

Edi Redmejn doživeo je neprijatno iznenađenje na afterpartiju Met gale 2017.
Edi Redmejn doživeo je neprijatno iznenađenje na afterpartiju Met gale 2017.foto: ANGELA WEISS / AFP / Profimedia

Egzibicionista na crvenom tepihu

 

Nešto ranije, 2014. godine, neimenovani muškara je utrčao na crveni tepih u ružičastom kupaćem kostimu s tangama, nakon čega ga je izvelo obezbeđenje.

 

Sara Džesika Parker naljutila Kinu

 

Tema Met gale 2015. bila "Kina: Pogled u ogledalo", ali glumici Sari Džesiki Parker je zamereno da je otišla predaleko u svojoj inspiraciji Dalekim istokom, pa je optužena za kulturnu aproprijaciju, odnosno prisvajanje tuđe kulture zarad atraktivnijeg imidža.

 

Sara Džesika Parker na Met gali 2015.
Sara Džesika Parker na Met gali 2015.foto: EPA/JUSTIN LANE

Zvezda "Seksa i grada" nosila je aksesoar za glavu dizajnera Filipa Trisija, a mnogi su je kritikovali tvrdeći da podržava stereotip o "ženi-zmaju", koji seksualizuje Kineskinje i daje im loš imidž.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Gala modna revija u Frankfurtu

 

makonda-tracker