nije sve kako se čini

5 nepoznatih detalja iz života Hju Hefnera: Od strogih roditelja do lažnih ljubavi i zečića koji se zovu po njemu

0

Iza njegovog opuštenog neženja imidža krilo se mnoštvo suprotnosti, pa mnogi nisu mogli ni da zamisle da žive život poput njegovog 

ZANIMLJIVE ČINJENICE O HJU HEFNERU
ZANIMLJIVE ČINJENICE O HJU HEFNERU foto: Photo Wire / StarMax / Profimedia

Za mnoge, Hju Hefner je bio nešto nedokučivo, čovek koji je živeo život koji mnogi muškarci priželjkuju, ali koji nije bio "med i mleko". O njemu se pisalo mnogo dok je bio živ, a nakon smrti, mlade devojke su svedočile o njegovom životu iza kulisa.

 

Više od 60 godina, Hju Hefner je bio poznat po svojoj svilenoj spavaćici, beskrajnoj paradi dugonogih saputnica i svom hedonističkom načinu života u Plejboj vili.

 

Iako je njegov život godinama bio pod lupom javnosti, postoje one, manje poznate činjenice o čuvenom Playboyu, koje sigurno do sada niste imali prilike da pročitate.

1. Nije imao dovoljno ljubavi u detinjstvu

 

Rođen 1926. godine, odrastao je u strogoj porodici u Čikagu. Majka mu je bila učiteljica, otac računovođa.

 

- Bili su veoma dobri ljudi, sa visokim moralnim standardima – ali veoma zatvoreni. U mom domu nije bilo grljenja i ljubljenja - rekao je Hefner za The Hollivood Reporter 2011. 

 

- Tokom studija Hefner je "počeo da razvija filozofiju koja je povezivala slobodu govora i štampe sa pravima pojedinca i odbacivanjem onoga što je nazvao ’naše nasleđe puritanske represije - piše Čikago Tribjun.

 

IMAO JE NA HILJADE ŽENA, ALI JE PATIO OD NEDOSTATKA LJUBAVI
IMAO JE NA HILJADE ŽENA, ALI JE PATIO OD NEDOSTATKA LJUBAVI foto: PacificCoastNews.com / Pacific coast news / Profimedia

2. Postoiji vrsta zečeva koja se zove po njemu

 

Osamdesetih godina prošlog veka, dobrotvorno krilo Plejboj imperije, Plejboj fondacija, pomogla je u finansiranju studije o malo poznatoj vrsti zečeva koji žive samo na Floridi  - prenosi CNN.

 

U znak zahvalnosti svom dobrotvoru, naučnici su krstili vrstu „Silvilagus palustris hefneri“. Međutim, oni se obično nazivaju mnogo oštrijim nadimkom: „plejboj zečići“.

 

3. Bio je strog iza kulisa

 

Iako je sam Hefner život u Plaiboj vili prikazivao kao bezbrižnu zabavu, neke od njegovih stalno promenljivih „devojki” tvrde da je stvarni život bio mnogo drugačiji.

HJU JE ZAGOVARAO ISTOPOLNE BRAKOVE
HJU JE ZAGOVARAO ISTOPOLNE BRAKOVE foto: EPA/JASON SZENES

Prema Holi Medison, autorki knjige koja govori o životu u Plejboj vili, Hefner bi „svako veče pre nego što bi izašli fotografisao svoje devojke i njega, a zatim ih sledećeg jutra dostavljao svakoj devojci do vrata. 

 

Medison piše da je ovaj ritual „pojačao ogroman pritisak da uvek izgledaju savršeno i da devojke provode sate kritikujući svoj izgled - navodi Cosmopolitan.

 

4. Bio je strastveni zagovornik istopolnih brakova

 

Otkako je Plejboj prvi put izašao na tržište 1953. godine, Hefnerova misija je bila da pomogne američkoj kulturi da odbaci svoja puritanska ograničenja i prihvati spektar ljudske seksualnosti – a u kasnijim godinama, proširio je tu filozofiju na gej brakove.

GODINAMA JE DEVOJKE FOTOGRAFISAO I TRAŽIO OD NJIH DA BUDU SAVRŠENE
GODINAMA JE DEVOJKE FOTOGRAFISAO I TRAŽIO OD NJIH DA BUDU SAVRŠENE foto: Profimedia

U septembru 2012, Hefner je napisao uvodnik za časopis pod naslovom "Seksualna sloboda", u kojem je kritikovao konzervativne zakonodavce koji pokušavaju da blokiraju istopolne brakove na verskoj osnovi.

 

- Njihov cilj je da dehumanizuju svačiju seksualnost i svedu nas na upotrebu seksa samo u svrhu održavanja naše vrste. U tom cilju, oni će kriminalizovati ceo vaš seksualni život -  upozorio je on, nazivajući bitku za gej brakove "borbom za sva naša prava".

 

5. Bio je romantičar do kraja

 

Staromodna romansa ne odgovara baš brendu Plejboj, ali uprkos tome što je živeo život koji je bio ispunjen samo neobaveznim seksusalnim odnosima, Hefner je uvek verovao u pravu ljubav.

 

On je 2011. za The Hollivood Reporter rekao da žali što, uprkos tri braka i bezbroj veza, nikada nije pronašao „najbolju srodnu dušu“.

 

- Moju ljubavnu mapu je u velikoj meri dizajnirao i napisao Holivud - rekao je. Njegov omiljeni film bila je romantična "Kazablanka".

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Suzana Mančić o slikanju za Plejboj 

 

makonda-tracker